2024. április 25., csütörtök

Változik az adóbevallási rendszer

A polgárok 2022-ben megvalósított jövedelmének éves adóját az idén már az önbevallási rendszer szerint számolják el és fizettetik meg, nem pedig az adóhatóság határozata (végzése) alapján, mint eddig – közölte az Adóigazgatóság. A változtatással Szerbia igazodik a jól bevált nemzetközi gyakorlathoz, és az adóhivatal az idén lesz először abban a helyzetben, hogy az előre kitöltött adóbevallási ívet tervezetként felkínálja az adókötelezetteknek, jelentősen megkönnyítve így az adóbevallási eljárást.

Az érintettek az ePorezi portálon ellenőrizhetik az előre kitöltött elektronikus űrlapon szereplő adatokat (Fotó: Beta/AP)

Az érintettek az ePorezi portálon ellenőrizhetik az előre kitöltött elektronikus űrlapon szereplő adatokat (Fotó: Beta/AP)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Adóigazgatóság 2023. április 3-án (mivel 1-je szombatra esik) a hivatalos nyilvántartásban a polgárok bevételeiről rendelkezésére álló adatok alapján előre kitölti a 2022-re szóló jövedelemadó-bejelentési ívet, és ezt ún. előkészületi státuszban, afféle munkaváltozatként felteszi az ePorezi portálra. Mindazok a polgárok, akiknek a jövedelme 2022-ben meghaladta a Szerbiában kifizetett éves átlagbér háromszorosát, vagyis a 3.719.376 dinárt, legkésőbb 2023. május 15-éig kötelesek az ePorezi portálon ellenőrizni az előre kitöltött elektronikus űrlapon szereplő adatokat. Ha ezeket elfogadja, csak rá kell kattintania az Írd alá és nyújtsd be (Potpiši i podnesi) opcióra, ha pedig szükségét látja, előbb elvégzi az adatok módosításait, melyek leggyakrabban az adókötelezettel egy háztartásban élő eltartottak számára vonatkozhatnak. Ha az adókötelezett polgár 2023. május 15-éig nem tesz adóbevallást, akkor azt az adóhatóság teszi meg helyette. Az adóbevallást kizárólag elektronikus formában lehet megtenni.

Előfordul, hogy az adóhatóság nem tudja elkészíteni az adóbevallási tervezetet, mert nem állnak rendelkezésére a szükséges adatok. Ebben az esetben mindazok, akik tavaly 3.719.376 dinárnál többet kerestek, kötelesek az Adóigazgatóság portálján (https://www.purs.gov.rs/) maguk kitölteni az elektronikus űrlapot május 15-éig. Ahhoz, hogy hozzáférjenek a portálhoz, minősített elektronikus tanúsítványra van szükségük, melynek segítségével lehetővé válik az elektronikus aláírás és annak ellenőrzése. Ez ügyben a Szerbiai Posta, a Belügyminisztérium vagy a Szerbiai Gazdasági Kamara tanúsító testületéhez lehet fordulni. Az Adóigazgatóság azt is közölte, hogy ha az adókötelezett május 15-éig nem tesz adóbevallást az ismertetett módon, az adóhatóság szabálysértési eljárást fog indítványozni ellene. Az adót legkésőbb május 15-éig kell befizetni.

Nyitókép: Az érintettek az ePorezi portálon ellenőrizhetik az előre kitöltött elektronikus űrlapon szereplő adatokat (Fotó: Beta/AP)