2024. április 27., szombat

Vasgyűjtők jártak a sétányon

Magukkal vittek tizenkét padot

A 021.rs beszámolója szerint keddre virradóra 12, öntöttvasból, de az is lehet, hogy valamilyen drágább ötvözetből, esetleg spiáterből készült, rozsdamentes acélanyacsavarokkal rögzített padot elvittek a Duna-parti sétányról, a Bölcsészettudományi Kar mellett lévő park előtti részről. A rendőrség elvégezte a helyszínelést, a bűncselekményt mások vagyonának megrongálásaként vették jegyzőkönyvbe, nyomozást indítottak.

Szeli Balázs felvétele

Szeli Balázs felvétele

A tolvajok a padok deszkarészeit levágták, tehát egyértelmű, hogy nem padként terveznek túladni rajtuk. Tekintettel az ülőalkalmatosságok anyagára és súlyára – szabad becslés szerint a tartórudakkal együtt darabja legalább 60 kiló, valószínűsíthető, hogy újrahasznosítható nyersanyagként adnak túl rajtuk. Egyes felvásárlók az olyan vasnak a kilójáért, mint amilyenből a sétányon lévő padok készültek, 45 dinárt is kifizetnek, az értékesebb ötvözetekért pedig akár háromszor többet is. A rozsdamentes acél kilója is háromszor drágább, mint az öntöttvasért. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy a hétfő éjjeli „meló” akár 50 ezer dinárt is megér. Ilyen méretű padlopás mostanáig még nem történt Újvidéken.

Nyitókép: Délutánra már csak a tőből kitört, öntöttfém-elemek utaltak arra, hogy korábban itt pad állt (Fotó: Szeli Balázs felvétele)