2024. március 28., csütörtök

A Bajsai Taekwondoklub nyert

A hétvégén Topolyán versenyeztek a küzdősport legkisebb sportolói

Vajdaság Open elnevezéssel a régió országait vendégül látó nemzetközi ITF-taekwondotorna zajlott a hétvégén a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában, aminek házigazdái a Topolyán működő Bajsai Taekwondoklub és a Bácskossuthfalván edző pacséri Sung Taekwondoklub voltak. A VI. ilyen jellegű rendezvényen a legtöbb és a legfényesebb érmet formagyakorlatokban és összecsapásokban a Bajsai Taekwondoklub nyerte, mint ahogy a torna legeredményesebb sportolója a bajsai klub színeiben versenyző Miona Ivanišević lett. A csapatok versenyében második helyen végzett a szlovéniai Skala Velenje klub, harmadikként pedig az újvidéki Tong-li Taekwondoklub zárta a tornát. A rendezvényre a hazai résztevők mellett öt környező országból érkeztek sportolók.

Marinko Stojaković fő szervező, a Bajsai Taekwondoklub edzője elmondta, hogy a Vajdaság Open hagyományosan a sportág legifjabb versenyzőire fókuszál.

– Az idei találkozón 16 taekwondoklub volt jelen a régióból, és valamivel több, mint 170 versenyző érkezett. Emellett a klubok berkein belül tevékenykedő, szakvizsgával rendelkező taekwondobírók felügyelték a találkozó szabályosságát. A mi tornánk elsősorban a kadét és a junior korosztályra összpontosít, ez egyfajta hiánypótló verseny is, mivel több találkozó az idősebbeket, kicsit tapasztaltabbakat részesíti előnyben. Rendkívül fontos, hogy a taekwondót kóstolgató legifjabbak megismerkedjenek a versenyek hangulatával, és hogy valamennyi kis sportoló valamilyen elismerésben, rendkívül motiváló helyezésben részesüljön. Ezzel ösztönözzük a gyerekeket az edzésre, és hogy addig is hasznos és értékes sporttal foglalkozzanak – hangsúlyozta az egyik fő szervező, aki hozzátette, hogy ennek a küzdősportnak az is az előnye, hogy az úszáshoz hasonlóan a legtöbb izmot megmozgatja, ez pedig kifejezetten jótékonyan hat a rengeteg időt a számítógép előtt töltő gyermekek fejlődésére.

A gyerekek számára az érmek jelentik a legnagyobb motivációt a további edzéshez (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyerekek számára az érmek jelentik a legnagyobb motivációt a további edzéshez (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A gyerekek számára ezek a versenyek jelentik az igazi küzdelmet, kipróbálhatják élesben, különböző gátak nélkül az előzőleg tanultakat. Az edzőteremben ismerősökkel vannak körbevéve, ezért természetes, hogy enyhébb formában csapnak össze, amikor gyakorolnak. Ez a találkozó egyben felkészülési torna is a közeljövőben Olaszországban megrendezendő Európa-bajnokságra, hogy lássák az edzők, hogy a legtehetségesebb, a szerbiai válogatott csapatát is erősítő sportolók technikájában még mi az erősíteni-, javítanivaló. Egyébként múlt évben értük el 20 éves működésünk eddigi legjobb eredményét, három éremmel tértünk haza a horvátországi Eb-ről. Ez „magas léc”, és nehezen megismételhető eredmény, különösen annak tudatában, hogy az érmekkel hazatérő sportolók az eddigi kadét korosztályból az erősebb juniorhoz tartoznak immár – tette hozzá Marinko Stojaković. Magyarországról ezúttal a jászberényi Kondor Taekwondo Sportegyesület csapata érkezett Topolyára. Az öt kis harcost Soós László, a klub elnöke kísérte el.

– Igyekszünk minden évben részt venni a Vajdaság Open tornán vagy az újvidéki Szerbia Open versenyen. Egész jól szerepeltek sportolóink a topolyai találkozón, úgy a formagyakorlatok alkalmával, mint a küzdőtéren. Nagyon fontos ebben a sportágban is, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk egymással, hogy barátságok szövődjenek edzők, sportolók és klubok között. Így mi is viszont várjuk a sportág idevalósi versenyzőit a mi tornánkra – mondta Soós László, aki arról is szólt, hogy Jászberényben heti három alkalommal edzenek másfél órát, a kis sportolók korosztályát, felkészültségét, rátermettségüket figyelembe véve.

Nyitókép: A torna megnyitóján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)