2024. április 20., szombat

Gombabetegség jelent meg az őszi árpán

A hálózatos levélfoltosság ellen védekezni kell

Elsősorban az enyhe időjárásnak tulajdonítható, hogy az ősszel elvetett gabona parcelláin erőteljesen megindult a gyomnövények fejlődése, ezért ajánlatos a gyomirtást még idejében elvégezni. Barcsik Márta növényvédő szakember, a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a napokban bejárták a terepet, és a gyomosodás mellett nagyon sok esetben észlelték az árpa hálózatos levélfoltossága (Pyrenophora teres) előfordulását.

Munkatársaival átvizsgálták Topolya és Kishegyes község területén a parcellákat, és sajnos azt tapasztalták, hogy jóformán nincs olyan árpával bevetett földterület, ahol ne jelent volna meg ez a gombabetegség. A fertőzésveszély, a nagy fokú kitettség miatt azt ajánlja, hogy minden parcellát vegyszeres kezelésnek vessenek alá a gazdálkodók. A tapasztalatok szerint a gombabetegség gyakori megjelenése Topolya és Kishegyes község területén több okra vezethető vissza. Sokan a tarlóhántást csak későn végezték el, így a parcellákon megfigyelhető volt sok helyen az úgynevezett árvakelés, ami a betegség továbbterjedését segítette elő. Az időjárás is kedvező volt a betegség gyors terjedéséhez. A betegség a vetőmaggal, a betakarításkor elhullott magokkal, illetve a széllel egyaránt terjed. A fertőzés az állományokban esetenként foltszerű, de akad, ahol az egész területet érinti. Az okozott gazdasági kár mértéke a tapasztalatok szerint a néhány százaléktól a teljes árbevétel-kiesésig terjedhet. Főként csapadékos években erős vetőmag- és talajfertőzés esetén a betegség jelentős termésveszteséget okozhat. A hálós levélfoltosság megjelenése az őszi és a tavaszi árpánál jellemző, ritkábban felléphet a zabnál és a búzánál is. A kórokozó a csírázástól az érésig fertőzhet. A hálózatos levélfoltosság ellen őszi levélpermetezés is indokolt lehet, de a kultúrát tavasszal is rendszeresen figyelni kell. Ha a hálózatos levélfoltosság tünetei egyértelműen látszanak, akkor szintén sor kerülhet az állomány permetezésére. A gyomirtó és a gombaölő szer, valamint a levéltrágya is akár egy permetezéssel kijuttatható, ha a készítmények keverhetőek, amiről az utasítás elolvasásával tájékozódhatunk.

Barcsik Márta elmondta, hogy az általuk felügyelt területen a búza esetében már sokkal jobb a helyzet, de a búzánál is oda kell figyelni a gombabetegség esetleges megjelenésére.

A szakember elmondta még, hogy a repce bimbózás állapotában van, tehát közvetlenül a virágzás előtti fázisban, és ilyenkor még lehet és ajánlatos is a fénybogár ellen védekezni. Ez a rovar egyébként viszonylag érzékeny a növényvédő szerekre, így nemcsak szisztematikus, hanem kontaktszerek is számításba jöhetnek. Amennyiben indokoltnak látják, úgy akár a búza permetezésére felhasználásra kerülő keverékhez még levéltrágyát is lehet adagolni.

Nyitókép: Jól láthatóak a fertőzés tünetei (Tóth Péter felvétele)