2024. április 19., péntek

Petőfiről a fizikaórán is

Iskolanapot és jubileumot ünnepeltek az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában

Iskolanapot, egyben jubileumot is ünnepeltek hétfőn délután az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az oktatási intézmény 68 éve viseli a kétszáz évvel ezelőtt született híres magyar költőnek és forradalmárnak a nevét. Az ünnepségre rendhagyó módon készültek a tanulók, akik Petőfi Sándor verseit dolgozták fel, és hat mozgószínpadon adták elő. A szülők tanteremről tanteremre járva mindegyik Petőfi-műből készült produkciót megnézhették, a diákok szavaltak, táncoltak, énekeltek és drámajátékkal is készültek.

Anyám tyúkja című Petőfi-vers énekes-táncos feldolgozása (Kancsár Izabella felvétele)

Anyám tyúkja című Petőfi-vers énekes-táncos feldolgozása (Kancsár Izabella felvétele)

Szűcs Budai Engelbert, az iskola magyartanára elmondta, hogy a tanintézményben az elmúlt két hétben a diákok a 200 éve született Petőfiről emlékeztek meg.

– Kezdtük a Petőfi-szobor megkoszorúzásával, akkor egy verses összeállítással készültünk. Utána bevontuk a kollégákat, a gyerekek minden órán szinte Petőfiről beszéltek. Matekórán a korabeli mértékegységekről, zeneórán a népdalokról, fizikaórán lemérték, hogy mennyit gyalogolt Petőfi, hány lépést tehetett meg, és ilyen egyéb érdekes feladatokat oldottak meg, étlapot állítottak össze – fogalmazott a szaktanár.

Táj-Szerelem-Forradalom című verses összeállítás (Kancsár Izabella felvétele)

Táj-Szerelem-Forradalom című verses összeállítás (Kancsár Izabella felvétele)

A diákok nagyon élvezték az elmúlt két hét rendhagyó óráit. Kisutcai Ivett, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola hetedikes tanulója elmondta, hogy számára az volt a legérdekesebb, amikor fizikaórán kiszámolták, hogy a költő mennyit gyalogolt Debrecentől.

Az iskolanappal nem ért véget a petőfisek ünnepsorozata. 1973-ban Doroszlón szervezték meg először a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolák első találkozóját. A történelem, magyar nyelv és irodalom, valamint képzőművészeti versenyekkel egybekötött találkozók sora 1991-ben szakadt meg. Három évtizedes kihagyás után, 2021-ben a koronavírus-járvány miatt az óbecsei Petőfi-iskola az online térben szervezte meg a XX. Petőfi-iskolák találkozóját.

Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét dramatizálták a diákok (Kancsár Izabella felvétele)

Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét dramatizálták a diákok (Kancsár Izabella felvétele)

– Valahonnan az én tarsolyomból és szívemből fakadt ez, mint petőfis diák, hogy visszatérjünk ehhez a tradícióhoz. Másoknak is megtetszett ez az ötlet, úgyhogy az idei évben egy nagyszabású Petőfi-iskolák találkozóját szervezünk, amelynek a fő rendezvénye Doroszlón lesz, ahonnan megindult az egész történet – közölte Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.

A Petőfi-iskolák találkozóját idén április 21. és 23. között tartják meg Doroszlón.

Nyitókép: Táj-Szerelem-Forradalom című verses összeállítás (Kancsár Izabella felvétele)