2024. április 19., péntek

Különdíjjal tértek haza a kúlai diákok

A sok befektetett munka meghozta gyümölcsét

A Zentai Gimnáziumban a múlt hétfőn tartották meg az 5 határon átívelő interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedő vajdasági regionális döntőjét. A háromfordulós versenyen a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola csapata különdíjas lett, ennek természetesen az intézmény vezetői és a diákok is nagyon örültek.

A versenyre a hatodikos diákok háromtagú csapatát Szremkó-Juhász Melinda, az iskola pszichológusa kísérte el, aki lapunknak elmondta, Vajdaságból 29 iskola nevezett be erre a nem mindennapi, nagyon idő- és munkaigényes vetélkedőre. Szavai szerint a három online forduló nemcsak a Kárpát-medencei értéktárban fellelhető értékekre összpontosított, hanem sok terepmunkával és kutatással járt, egyúttal pedig megmozgatta a gyerekek kreatív fantáziáját is.

− Fel kellett keresni és elbeszélgetni ismerősökkel, családtagokkal, rokonokkal arról, hogy mit tudnak, mire emlékeznek még a régi idők lakodalmairól. A történeteket le kellett jegyezni és képekkel alátámasztani a kutatás hitelességét. Ezúton szeretnénk megköszönni a Puskás házaspár (Ilona néni és András bácsi) vendégszeretetét, és azt, hogy megosztották velünk emlékeiket lakodalmukról. Smih Dóra szüleinek és nagyszüleinek is hálásak vagyunk, történeteikkel lett kerek a kutatási folyamat. Köszönettel tartozunk továbbá Cvetanović Márta kolléganőnek, aki sok hasznos, részletdús és izgalmas anyaggal segítette a lányok munkáját. A közös munka meghozta gyümölcsét, ugyanis bejutottunk a vajdasági regionális döntőbe, ahol különdíjban részesültünk. Mondanom sem kell, hogy mennyire boldogok voltunk, mivel a verseny elején innen a szórványból a küldetés szinte lehetetlennek tűnt, de kitartásunknak köszönhetően mégis sikerült – mondta Szremkó-Juhász Melinda.

A munkafolyamatról és a tartalmas bemutatóról az iskolát képviselő csapat tagjait is megkérdeztük.

Mészáros Leóna elmondta, a háromnapos fesztivált képzeletben kellett megszervezni, keretében pedig a helyi értékeket mutatták be.

− Videóra vettük, hogy milyen különleges ételekkel várnánk vendégeinket. Zelenka Anti bácsi egy ősi, már elfeledett ételt, az íjászmester kedvencét készítette el nekünk. Köszönjük neki, hogy ráállt arra, hogy filmre vegyük és megosztotta velünk ennek a finom ételnek az elkészítési módját – mondta Mészáros Leóna.

Smih Dóra elmondása szerint a fesztivál helyszínéről a népszerűsítés érdekében makett, plakát és reklámanyag is készült.

− Nagyon élveztük a munkát. Bacsity Lídia tanárnőnek ezúton is köszönjük a segítségét ebben a munkában és külön hálásak vagyunk neki azért, hogy megengedte, hogy a technikaórák egy részét ennek a projektnek szenteljük – mondta Smih Dóra.

Sejfović Petra a Népkör MMK kézimunkacsoportjának és a kézműveseknek köszönte meg a segítséget.

− Külön köszönjük Bognár Ilona néni és Kiskároly Ilike néni segítségét. Sokat jelentett nekünk, hogy kölcsönadták nekünk kézműves termékeiket. Köszönjük Apró Gabriella, a helyi idegenvezető iroda munkatársának segítségét is, hiszen sok hasznos információt tudhattunk meg tőle arról, mi mindent kell figyelembe venni egy fesztivál szervezésénél – mondta az ugyancsak hatodikos Sejfović Petra.

Nyitókép: A kúlai diákok a jutalomkönyvekkel és a részvételért járó emléklappal. Balról jobbra: Sejfović Petra, Smih Dóra és Mészáros Leóna (Paraczky László felvétele)