2024. április 25., csütörtök

Drágul az áram és a gáz

Május 1-jén a háztartások számára a villanyáram 8, a földgáz pedig 10 százalékkal drágul – közölte a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium, hozzátéve, hogy az energiahordozók ára az állami dotációnak köszönhetően még ezek után is a legalacsonyabbak között lesz Európában.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

„A nyomás ellenére sikerült kiharcolnunk a lehető legkisebb arányú, az áram esetében 8, a földgázéban 10 százalékos áremelést, ami a Nemzetközi Valutaalappal kötött készenléti hitelszerződés tartozéka. A drágulás után egy átlagos áramszámla körülbelül 250 dinárral lesz nagyobb” – olvasható a szaktárca magyarázatában, amelyben arról is tájékoztatnak, hogy „a szociálisan veszélyeztetett fogyasztók megsegítésére a költségvetésből négymilliárd dinárt különítettek el, és a minisztérium arra kérte a helyi önkormányzatokat, hogy az árengedmény végett segítsenek bejelentkezni mindazoknak, akiknek joguk van az energetikai szempontból veszélyeztetett fogyasztó státuszra”.

A minisztérium további takarékosságra kérte a polgárokat, és megköszönte, hogy 2022 októbere és 2023 januárja között 10 százalékkal kevesebb áramot fogyasztottak, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Egyben arra is ígéretet tett, hogy országszerte folytatja az energiahatékonyság növelésének támogatását, és hamarosan megjelenteti az újabb pályázatot.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)