2024. április 25., csütörtök
EB-SELEJTEZŐK

A Sasok szárnyalással kezdtek

Szerbia magabiztosan gyűjtötte be a három pontot Litvánia ellen – Franciaország esélyt sem hagyott Hollandiának – Hideg zuhany a horvátok nyakába

Teljesítette az elvárást Szerbia a jövő évi németországi Európa-bajnokság selejtezős sorozatának első felvonásán, Dragan Stojković együttese a G csoport 1. fordulójában Belgrádban 2:0-ra verte Litvániát. A Sasok két pompás, egyaránt a bal oldalon végigvitt akció után találtak be a vendégek hálójába: előbb Dušan Tadić lőtte ballal a bal alsóba a Filip Kostić által középre gurított játékszert (15.), majd maga a gólszerző csapatkapitány készített elő hasonló módon, az ő beadását Dušan Vlahović vágta be (53.). A szerbek a hátralévő időben növelhették volna a diadal arányát, és a balti állam is előre tudott menni néhányszor, de az eredmény már változatlan maradt.

A szövetségi kapitány a lefújás után elmondta, elégedett a sikerrel és a látott játékkal. „Mindig az első meccs a legnehezebb, pszichológiai értelemben is. Rutinosan hoztuk le a találkozót, a fiúk megérdemelték a sikert” – értékelt Stojković, kitérve a ma esti podgoricai, Montenegró elleni összecsapásra is. „Nincs kifogás, késznek kell lennünk rá. A litvánok ellen cseréltem néhányat, hogy megőrizzük hétfőre a frissességet, az erőt. Az is előremutató, motiváló tényező, hogy nem kaptunk gólt, ami önbizalomra ad okot” – fogalmazott a szakember. A Montenegró–Szerbia mérkőzést ma 20.45-től rendezik.

Tadić gólt lőtt, majd gólpasszt adott (Fotó: Beta)

Tadić gólt lőtt, majd gólpasszt adott (Fotó: Beta)

Eredmények, 1. forduló, G csoport: Szerbia–Litvánia 2:0, Bulgária–Montenegró 0:1. A következő fordulóban (ma): Montenegró–Szerbia, Magyarország–Bulgária, Litvánia szabad.

A CSOPORT

A spanyolok a hajráig vártak

Az A csoportban az előzetes erőviszonyok alapján nincs méltó ellenfele Spanyolországnak a csoportelső helyért vívott csatában, bár a hispánok az első három pontjukat csak hosszas nyomásgyakorlás után biztosították be. Norvégia ellen Málagában Dani Olmo szerzett vezetést, aki Alejandro Balde remek előkészítését váltotta gólra (13.), de a folytatásban az északiak védekezésben derekasan állták a sarat, és hébe-hóba a spanyol kapu elé is tudtak kerülni. A ponthullajtás veszélye egészen a hajrában szűnt meg a házigazda számára, amikor alig több, mint egy perc leforgása alatt a nem sokkal korábban becserélt Joselu először fejessel, majd egy kipattanóra lecsapva lábbal is betalált, eldöntve a három pont sorsát. A csoportban hatalmas csata várható a spanyolok mögötti második helyért, amit a skótok kezdtek a legjobban, akik Ciprus ellen ugyancsak hármat vágtak.

Eredmények, 1. forduló: Spanyolország–Norvégia 3:0, Skócia–Ciprus 3:0. A következő fordulóban (holnap): Skócia–Spanyolország, Grúzia–Norvégia, Ciprus szabad.

B CSOPORT

Mbappéék legázolták a Tulipánokat

A lehető legnagyobb derbivel indult a B csoport, hiszen a továbbjutásra két toronymagas esélyes fél, Franciaország és Hollandia találkozott Párizsban. Ehhez képest meglepően egyoldalú találkozó alakult ki, amelyen Antoine Griezmann (2.) és Dayot Upamecano (8.) révén percek alatt sejteni lehetett, hogy a házigazda mindhárom pontot bezsebeli. Ez pedig már a 21. percben szinte kész tény lett, ekkor egy szép akció végén Kylian Mbappé ugrott ki Aurélien Tchouaméni labdájával, és ellőtt Jasper Cillessen mellett. Sokáig nem változott ezután a kijelző, mígnem a hajrában Mbappé látványos rohanás után saját góljai számát kettőre, a franciákét négyre növelte, és a meccs krónikájához tartozik, hogy a hollandok Upamecano kezezése miatt tizenegyesből szépíthettek volna a ráadásban, de Memphis Depay lövését Mike Maignan hárította.

Mbappéék esélyt sem hagytak a hollandoknak (Fotó: Beta/AP)

Mbappéék esélyt sem hagytak a hollandoknak (Fotó: Beta/AP)

Eredmények, 1. forduló: Franciaország–Hollandia 4:0, Gibraltár–Görögország 0:3. A következő fordulóban (ma): Írország–Franciaország, Hollandia–Gibraltár, Görögország szabad.

D CSOPORT

Az angol harmadosztályból jött a hideg zuhany

Betlivel indult a horvátok számára a D csoport küzdelme. A katari vb-n bronzérmes gárda a mindig kellemetlen riválisnak számító Walest fogadta Splitben, ahol a 28. perctől lovon érezhette magát, miután Andrej Kramarić a tizenhatos magasságából elengedett lövése a jobb alsóban kötött ki. A többet veszélyeztető Tüzesek nagyobb előnyre is szert tehettek volna, a hajrában Ivan Perišić a kapufát találta el, de az eredmény nem változott egészen a bírói ráadásig. A hideg zuhany pedig ekkor érkezett a horvátok nyakába, amikor egy walesi támadás végén Chris Mepham passzolt Nathan Broadhead elé, az angol harmadosztályban szereplő Ipswich játékosa pedig aranyat és pontot érő gólt szerzett hazájának (90+3.).

Broadhead gólja még nagyon sokat érhet Walesnek (Fotó: PA)

Broadhead gólja még nagyon sokat érhet Walesnek (Fotó: PA)

Eredmények, 1. forduló: Örményország–Törökország 1:2, Horvátország–Wales 1:1. A következő fordulóban (holnap): Törökország–Horvátország, Wales–Lettország, Örményország szabad.

E CSOPORT

A csehek repülőrajtja

Meglepetéssel indult az E csoport, ahol a várakozások szerint a lengyelek, a csehek és esetleg az albánok szólhatnak bele érdemben az első két hely dolgába. Csehország Prágában fogadta a lengyeleket a forduló nagyobb téttel bíró meccsén, és alig végezték el a kezdőrúgást, már a vezetést is ünnepelhették, hiszen Ladislav Krejči az önálló Csehország leggyorsabb válogatottgólját szerezte, mindössze 27 másodperccel a kezdő sípszót követően! Az eufória ráadásul hamar tovább nőtt, Tomáš Čvančara ugyanis már a 3. percben megduplázta a cseh előnyt. Az így lesokkolt lengyelek aztán hiába törtek előre, Robert Lewandowski és társai nem tudtak visszajönni a meccsbe, amikor pedig Jan Kuchta is betalált, tudni lehetett, hogy egy pont sem terem a vendégeknek, akik már tét nélküli pillanatban megszerezték a becsületgólt (Szymanszki, 87.).

Eredmények, 1. forduló: Csehország–Lengyelország 3:1, Moldova–Feröer szigetek 1:1. A következő fordulóban (ma): Moldova–Csehország, Lengyelország–Albánia, Feröer szabad.

F CSOPORT

Lukaku elintézte a svédeket

Azonnal az 1. fordulóban került sor az F csoportból kimagasló Belgium elvileg legnehezebb ütközetére: Svédország vendége volt Solnában. A szívósan küzdő északiak számára nyilvánvaló cél lehetett a pontrablás, hiszen azzal megalapozhatták volna a sikeres további versenyfutást a második helyért, ennek ellenére bő fél óra játék után megtörte őket a belga támadógépezet, a Dodi Lukebakio beadására érkező Romelu Lukaku fejese a hálóban kötött ki (35.). Az Inter robusztus csatára nem sokkal a pihenő után azonos összjáték végén már a duplázást ünnepelhette, azzal a különbséggel, hogy ezúttal lábbal fejezte be az akciót. A svédek reményét Lukaku mesterhármasa vette el teljességgel (83.), amikor Johan Bakayoko készített elő a klasszis befejezőnek, aki egy kis VAR-ellenőrzés után joggal emelhette öklét a magasba. A svédek mellett továbbjutási esélyeket dédelgető osztrákok a duplázó Marcel Sabitzer vezetésével ütötték ki Azerbajdzsánt.

Eredmények, 1. forduló: Ausztria–Azerbajdzsán 4:1, Svédország–Belgium 0:3. A következő fordulóban (ma): Ausztria–Észtország, Svédország–Azerbajdzsán, Belgium szabad.

I CSOPORT

Svájc nem kegyelmezett

A Lugano középpályása, Renato Steffen határozta meg az I csoport Fehéroroszország–Svájc mérkőzését, amelyet a papíron házigazda gárda – az orosz agresszióban mutatott támogató hozzáállása miatt – a hazai arénák helyett Újvidéken tarthatott csak meg. A találkozón nem sokáig voltak nyitva kérdések, hiszen az említett Steffen 25 percnyi játékidő alatt mesterhármast jegyzett (4., 17., 29.), így a hátralévő időben minden esély és túl sok kedv nélkül fociztak a fehéroroszok. A második félidő derekán ráadásul rövid idő leforgása alatt Xhaka (62.) és Amdouni (65.) is beköszönt szegény Kudravec kapusnak, így az alpesi ország az elvárt három ponttal kezdte meg a kvalifikációt. Románia is hozta a kötelezőt Andorrában, míg Izrael csupán egy pontot szerzett Koszovóval szemben.

Eredmények, 1. forduló: Fehéroroszország–Svájc 0:5, Andorra–Románia 0:2, Izrael–Koszovó 1:1. A következő fordulóban (holnap): Svájc–Izrael, Románia–Fehéroroszország, Koszovó–Andorra.

Nyitókép: Tadić gólt lőtt, majd gólpasszt adott (Fotó: Beta)