2024. április 19., péntek

Új könyvek

A formabontó nemzedék

Megjelent Németh Ferenc művelődéstörténész, szerkesztő és egyetemi tanár A formabontó nemzedék című munkája. A könyvet az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképzői Kara adta ki. Németh Ferenc monográfiája a Symposion folyóirat első nemzedékének az Ifjúság című laphoz kötődő indulását dolgozza fel. A monográfia valóban az újat emeli ki, vagyis az első nemzedék ,,új hangjára’’ koncentrál. A kötet többek között taglalja a jugoszláviai magyar értelmiség problémáját, a művészi szabadság és angazsáltság körvonalait, tartalmazza az irodalmi és színházi rendezvényekről szóló írásokat és még sok mást, ami a kialakulás folyamatára hívja fel az olvasók figyelmét. ,,A Symposion szerkesztősége fontosnak tartotta a közösségi szerepvállalást, a közönséggel, az olvasókkal való kapcsolatteremtést…’’ – írta Horváth Futó Hargita, a könyv egyik recenzense.

Rézeleje

Majoros Sándor bácskossuthfalvi származású író Rézeleje című regénye egy vajdasági faluban 1944-ben indul és a 60-as évek végéig kísérhetjük végig az ott élő emberek életét. Kitalált figurák, fiktív történetek a valós történelmi események keretébe ágyazva. Nem csoda, hiszen e falu lakóinak sorsára is kihatottak a politikai, gazdasági intézkedések, ezek miatt kapott gyakran gellert egy-egy életút. A falu nem hivatalos központi helye a település szélén levő pálinkafőző, ahol a segédmunkástól a tanárig mindenki megfordul, megvitatja az aktuális történeseket. A rézeleje pedig a pálinkafőzés folyamatának elején az a párlat, amely még fogyasztásra erősen nem ajánlott,

A faluban több nemzetiség él együtt, ez a mentalitás, kultúra, nyelv tekintetében igazi kavalkádot jelent, de a lélek mélyéből fakadó hit és az államilag hirdetett ateizmus kettőssége, a kisebb politikai szélviharok a szocializmus építése során, a babonák sok-sok csavart hoznak ebbe a fordulatokban gazdag történetbe. A könyv Budapesten, a Magyar Napló kiadásában jelent meg.

Otthontalanok

A Forum Könyvkiadó jelentette meg Szemerédi Fanny: Otthontalanok című kötetét. A fiatal csókai szerző a Zentai Gimnázium végzős tanulója, első könyve 2016-ban jelent meg Nem hiszem el címmel. A kisregény egy fiatal fiú szemszögéből mutatja be az olvasóknak a saját társasági életét, azt, hogy hogyan változnak a dolgok a mindennapi életben. A könyv célja elérni valamilyen maradandó és tényleges, a témára, rávilágító hatást, amely a könyvben feltett kérdésekkel van leginkább kiélezve. A kötet az itthon maradás és a külföldre költözés kérdését dolgozza fel. Azt, hogy miért ilyen nehéz meghozni ezt a döntést, és miért kell egyáltalán? Ekkor érzi az olvasó igazán a saját lelkében megbújó sokszorosan átgondolt és megfontolt kérdés súlyát, valamint magát az otthontalanságot.

Emberi módon

Emberi módon címmel jelentek meg egy közös kötetben a 2021-es Gion Nándor Novellapályázat nyertes novellái. Az antológiában tíz novella szerepel, amely rólunk, emberekről, a múltunkról, a jelenünkről és jövőnkről szólnak. A könyvet az újvidéki Forum Könyvkiadó adta ki.

A mindennapokban különböző érzések kavarognak bennünk, mindig más, olykor az öröm, a boldogság, máskor pedig a szomorúság, vagy a magány érzése hatalmasodik el rajtunk. Ezektől leszünk emberiek, attól, hogy visszaemlékezünk s ezzel felidézzük a magunkban elrejtett érzéseket, a néha figyelmen kívül hagyott pillanatokat, vagy akár tetteket. A kötet célja rávilágítani arra a megállapításra, hogy emberek vagyunk mindenhol és mindig, és emberként bárhol otthon lehetünk a világban.