2024. április 26., péntek

Ahol biztosított a szakmai tudás megszerzése

Az idén villanyszerelői szak is nyílik a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában

Szeptembertől hat magyar tannyelvű szak várja a jövendőbeli középiskolásokat a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában. A gépészet munkaterületen: a számítógépes vezérlésű (CNC) gépek leendő technikusai tanulhatnak. Az elektrotechnika munkaterületen: információs technológiák elektrotechnikusi-, számítógép elektrotechnikusi-, mechatronikai technikusi- és villanyszerelői szak (ez utóbbi az egyedüli 3 éves képzés), a közlekedési szakirányon pedig közúti közlekedési technikusi szak nyílik. Mindegyik tagozatra harminc tanulót vesznek fel.

Ebben az intézményben a diákok szakmai tudást kapnak, tanulmányaik során munkafegyelemre nevelik őket, megfelelő munkaszokást és sokféle kompetenciát sajátíttatnak el velük. Az iskolában 2014 óta van duális képzés, melynek előnye, hogy a végzősök az iskola befejeztével általában elhelyezkedhetnek azokban a vállalatokban, ahova a képzés során jártak. A szakokról Sztarek Lilla igazgatóhelyettessel beszélgettünk.

Amit a számítógépes vezérlésű (CNC) gépek technikusa szakról érdemes tudni: itt megtanulható a számítógépes grafika, a gépelemek és a szerkesztés modellezése, a gyártástechnológia, a programozás és a CNC gépek kezelése, azaz a számítógép-vezérlésű gépek programozása és a teljes műszaki-technológiai dokumentáció kidolgozása is. A végzős tanulók munkába állhatnak bármely cégnél, ahol számítógépes gyártástechnológiát alkalmaznak. A számítógép elektrotechnikusi szakon a diákok megtanulhatják egyebek mellett a szoftver applikációk és a számítógép operációs rendszerének kidolgozását, telepítését és karbantartását, emellett a programozást, a számítógépes rendszerek összeszerelését, valamint a PLC berendezések programozását is. Az információs technológiák elektrotechnikusa szakon elsajátítható a szoftverfejlesztés csínja-bínja, emellett ide tartozik még a szoftver-applikációk kidolgozása, adatbázisok létrehozása, statikus és dinamikus weboldalak kidolgozása, információs rendszerek karbantartása és védelme, internethálózatok telepítése és a programozás. Az intézményben már 25 éve képeznek erre a szakra diákokat, ahol fiatal szakkáderekkel folyik az oktatás. A szaktantárgyak mellett heti három alkalommal van matematikaórájuk a gyerekeknek.

A tanulók e diplomákkal dolgozhatnak otthonról bármely világcégnek, vállalatban, illetve szoftverfejlesztő cégeknél. A leendő mechatronikai technikusok az oktatás során megtanulják a kisebb rugalmas automatikus gyártósorok tervezését, összeszerelését, üzembe helyezését és karbantartását, továbbá a robotok, programozható logikai vezérlők, mikrokontrollerek programozását, és az egyszerűbb gyártósorok irányítását és követését végző programok elkészítését. A végzős diákok elhelyezkedhetnek termékgyártással foglakozó vállalatokban, valamint terméktervező irodákban is. A villanyszerelői szak esetében 18 tanuló duális képzés keretében fog tanulni, a többi 12 diák pedig rendesen kezdi meg a tanulmányait. A villanyszerelők az áramkimaradások között folyamatosan más projekteken is dolgoznak, mint például a berendezések vagy szerelvények újrahuzalozása, az elektromos alkatrészek biztonsági ellenőrzése, a vezetékek és világítás felszerelése, valamint az elektromos problémák hibaelhárítása. Feladatuk az elektromos vezetékrendszerek tervezése, telepítése és karbantartása a legkülönbözőbb környezetben. Itt a tanulók gyakorlati óráik száma évről évre nő, s ezt a tudást nemcsak az iskolai műhelyben szerezhetik meg, hanem különböző vállalatokban is. Gyakorlati képességükkel pedig fel lesznek készítve a gazdaságban való helytálláshoz, illetve a villanyszerelői profilon belül a vállalkozástan tantárgynak köszönhetően képesek lesznek önálló vállalkozás beindítására is. A hároméves szak befejezése után a diákoknak lehetőségük van a negyedik szakfokozat megszerzésére, majd ezután a szakfőiskolákon való továbbtanulásra.

A közúti közlekedési technikus szak oktatási profil munkaterülete igen változatos, pl.: a személy- és a teherszállítás adatainak begyűjtése, elemzése és figyelemmel kísérése, a közúti közlekedési jelzések elhelyezési lehetőségének felmérése, menetrend kidolgozásában való részvétel, gépjárművek karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása, műszaki vizsgáztatása stb. Itt a tanulóknak harmadik osztályban kötelezően megszervezik a B-kategóriájú gépjárművekre vonatkozó jogosítvány megszerzését biztosító oktatást és a vizsgáztatást is. A közúti közlekedési technikusok egyebek mellett olyan vállalatokban helyezkedhetnek el, amelyek utasok vagy áru szállít(mányoz)ásával foglalkoznak. A szakmai továbbképzésnél pedig megszerezhetik a gépjárműoktatói képesítést (V. képzési fokozat) vagy más speciális képesítést is.

Az iskolai nyílt nap májusban lesz. Még több információért az érdeklődők ellátogathatnak az intézménybe, illetve telefonálhatnak is az alábbi telefonszámon: 024/552-031.

Nyitókép: Molnár Edvárd