2024. április 24., szerda

A diákok hűségesek a cégekhez

A duális oktatásban tanulók döntő többsége ott helyezkedik el, ahova szakmai gyakorlatra járt

– Egyre fontosabbá válik a hét éve bevezetett duális oktatás modellje, évről évre bővül az e képzési formába bekapcsolt oktatási profilok listája. A gazdaságot az oktatással összekötő duális oktatásra egyre nagyobb igény mutatkozik számos vállalatnál. A tapasztalataink szerint a duális oktatási rendszerben végzett diákok 70–80 százaléka a középiskola befejezése után abban a cégben marad dolgozni, ahol gyakorlati képzésben részesült – mondta Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár azon a minapi összejövetelen, amelyen bemutatták a középiskolai beiskolázási tervvel kapcsolatos kutatások eredményeit. A Vajdasági Pedagógiai Intézettel együttműködve végzett kutatás célja a középiskolai beiskolázás és a vajdasági munkaerő-piaci helyzet elemzése.

A kutatás eredményeit Slađana Bursać, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti KisebbségiNemzeti Közösségi Titkárság titkárhelyettese ismertette.

– Azzal, hogy a következő néhány tanévre körültekintően készítjük el a beiskolázás előzetes tervét, amely maximálisan figyelembe veszi a gazdaság fejlődését és igényeit, ezzel kiküszöböljük a fejlődési trendek és a munkaerő-piaci igények esetleges nem megfelelő felméréséből adódó nehézségeket – emelte ki.

A rendezvény keretében megtartották az Oktatási Minisztérium által javasolt, a duális oktatásról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezet első nyilvános vitáját. A tervezet által javasolt változtatások között szerepel a munkával/gyakorlati képzéssel töltött óraszám 60 százalékos növelésének lehetősége a hároméves, illetve 40 százalékkal a négyéves képzési profilok esetében, a munkaadók akkreditációjának egyszerűsítése a munkaalapú tanuláshoz, a gyakorlati munkával történő tanulás minőségének értékelése, az iskolák képzési központja státuszának bevezetése, a Duális Oktatási Hivatal hatáskörének és szerepének meghatározása, valamint a duális oktatás anyagi támogatásának jogalapja.

– Az új megoldások lényege, hogy az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával biztosítják az oktatás minőségét, miközben növelik a valós munkakörnyezetben eltöltött órák számát. Az így elsajátított kompetenciák biztonságos és sikeres karriert biztosítanak számukra, míg a vállalatok számára fenntarthatóságot és innovációt biztosítanak. Lényeges az is, hogy a javasolt változtatások értelmében a munkáltatók egyszerűbben csatlakozhatnak a duális képzési rendszerhez – mondta Gabriela Grujić, a Duális Oktatási Hivatal igazgatója.