2024. április 25., csütörtök

Évekig kínozta a lányát

Bántalmazás és erőszak miatt köröz a rendőrség egy 37 éves belgrádi férfit

A belgrádi Első Alapfokú Ügyészség hétfőn körözést adott ki az ellen a férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakot alkalmazott élettársával és gyermekével szemben. Médiainformációk szerint a kislányt a rendőrség nagyon rossz állapotban találta meg a ház fürdőszobájában.

Miután a rendőrség tájékoztatta az ügyészséget a családon belüli erőszakról, az ügyészség elrendelte a férfi előállítását, de mivel ő elmenekült, körözést adott ki ellene – közölte az ügyészség.

A Tanjug hírügynökség beszámolt arról, hogy Belgrád Zvezdara városrészében, a Ružica Sokić utcai egyik lakásban rátaláltak a 8 éves kislányra, aki már súlyos állapotban volt. A kislányt évekig a 37 éves apja, U. P. bezárva tartotta a lakásban.

Erről a rendőrség akkor szerzett tudomást, amikor a férfi élettársa, a 47 éves I. L. törött orral fordult a rendőrséghez segítségért. Akkor jelentette fel élettársát családon belüli erőszak miatt, és akkor (a múlt pénteken) közölte a rendőrséggel azt is, hogy a férfi a lányát bezárva tartja a lakásban. A rendőrség miután megtalálta a kislányt a lakásban, kihívta a mentőket, akik az illetékes egészségügyi intézménybe szállították a gyereket.

A Blic napilap információi szerint a nő a rendőrségnek elmondta, hogy éveken keresztül alkalmazott ellenük erőszakot az élettársa, ezúttal a fejével törte be az orrát. A kislányt, aki az előző élettársi viszonyából született, évekig a fürdőszobába bezárva tartotta, rabként.

A napilap beszámolt arról, hogy a kislány egy ideig gyermekotthonban volt, ugyanis az édesapja, ahogy az édesanyja is, kábítószerfüggők voltak. Öt évvel ezelőtt a bíróság megvonta az anyától a gondviselés jogát (a nő korábban meggyilkolta a saját édesanyját), és az apát ruházta fel, így került a férfihoz a kislány. A Palilula Szociális Munkaközpontból, ahol addig az édesanya valamilyen szinten kapcsolatot tartott a lányával, az eset átkerült a Zvezdara Munkaközpontba. Egy évre rá, 2019-ben a palilulai intézet kérésére a zvezdarai szociális munkások megpróbálták felvenni a kapcsolatot az apával, de ez nem sikerült. A szociális központ jelezte a rendőrségen, hogy nem tudnak kapcsolatot teremteni az apával és a gyerekkel, de ez a rendőröknek sem sikerült. Végül a férfi maga kereste fel az intézményt a kislánnyal együtt. Akkor a szociális munkás úgy ítélte meg, hogy a kislány tiszta, jól van, nincs elhanyagolva. Az apa akkor azt állította, hogy külföldön voltak, Németországban szerzett állást.

A rendőrség ezúttal nagyon legyengült állapotban találta a kislányt, dehidratált volt, elhanyagolt, a kezelőorvosokat is megrázta a látványa – írta a Blic.

A napilap arról is beszámolt, hogy a szomszédok miután több alkalommal is egy gyerek segélykérését hallották a lakásból, ezt jelezték a rendőrségnek, ám a rendőrök nem tudtak bejutni a lakásba, nem volt házkutatási parancsuk, ajtót pedig senki nem nyitott nekik.

A rendőrség már négy napja nyomoz az eltűnt férfi után.