2024. április 27., szombat

A parlagfűnek van a legnagyobb káros hatása az egészségre

Mérik a levegő pollenkoncentrációját Óbecsén

Óbecse egyike annak a 26 szerbiai városnak, ahol februártól októberig heti rendszerességgel mérik a levegőben lévő pollenmennyiséget. Atila Horvat, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa elmondta, hogy februárban növekedni kezd a pollen koncentrációja a levegőben.

– Ez a folyamat körülbelül október végéig tart, amikor véget ér a parlagfű virágzása, amely amellett, hogy a legintenzívebb, a legnagyobb mértékben van hatással az emberek egészségére. A februári szélsőséges időjárás miatt már megindult a mogyorófa, a ciprusfa és az égerfa virágzása. Ezek után a többi fa virágzása is megindul, ezt végül a különböző fűfajták, majd a gyomnövények, melyek legártalmasabbak az egészségre, virágzása követi – fogalmazott Atila Horvat.

Szerbiában Óbecse a huszonnegyedik község, ahol méréseket végeznek, a mintákat pedig a Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálja és elemzi.

Az adatokat később az Európai Unió adatbázisába is továbbítják.

– Az eddigi elemzéseket figyelembe véve elmondhatom, hogy minden évben a parlagfű koncentrációja a legmagasabb. Van, akinél már a ciprusfák virágzása is allergiás tüneteket vált ki, és van, aki a parlagfű virágzását is tünetmentesen vészeli át. Ez az emberi immunrendszertől függ – tette hozzá a szakember.

Az elkövetkező hónapokban összesen 24 növényfaj pollenkoncentrációját mérik. A levegőben mért pollenkoncentrációt a Környezetvédelmi Ügynökség honlapján követhetik az érdekeltek.

Nyitókép: Heti rendszerességgel mérik a levegőben lévő pollenmennyiséget Óbecsén (Fotó: TV Bečej)