2024. április 19., péntek

A verbászi általános iskola újra fogadja a diákokat

Több mint 30 év után az épület teljes körű felújításon esett át

A verbászi Svetozar Miletić Általános Iskolában 2017 nyarán a vizesgócokkal kezdődtek meg az átalakítások, majd 2021 júliusában kezdetét vette az épület teljes körű felújítása.

A külső és belső munkálatok magukba foglalják a fűtés, a padlózat, a nyílászárók cseréjét, továbbá a külső és belső falaknak, a homlokzatnak és az elektromos vezetékeknek, valamint a teljes tetőnek a cseréjét. A munkálatok 700 ezer svájci frankba kerültek, a rekonstrukció részben a községi és a tartományi költségvetésből, továbbá a svájci és a szerb kormány támogatásával valósult meg.

Az iskola újbóli megnyitása alkalmából rendezett ünnepi műsor keretében Predrag Rojević, Verbász polgármestere köszönetet mondott a svájci és a szerb kormánynak, valamint a tartományi szerveknek a támogatásért, és kiemelte, az épületet utoljára a múlt század ’80-as éveiben tatarozták, most viszont teljes körű felújítást végeztek.

− Több mint 700 diák járhat újból a teljesen felújított iskola tantermeibe. A teljes külső és belső infrastruktúrát felújítottuk, a szigeteléstől kezdve a tetőig minden új, beleértve az energetikai rekonstrukciót is. A fűtés és a hűtés most 40 százalékkal olcsóbb, ami jelentős megtakarításnak számít – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, hasonló rekonstrukción esett át a község két legnagyobb óvodája, ezekbe jelenleg 479 gyermek jár.
Predrag Rojević kiemelte, az idei költségvetésből az iskoláskor előtti intézmény, továbbá az általános és középiskolák számára 527 millió dinárt láttak elő:

− Tatarozzuk és korszerűsítjük az óvodákat és az iskolákat, az oktatásba történő beruházás pedig az önkormányzat részéről folyamatos. Az elsősök számára ingyenes tankönyveket biztosítottunk, a költségvetésből fedezzük az uzsonna költségeit, támogassuk az ingázó diákok utazási kiadásait, a legszorgalmasabb tanulókat pedig megjutalmazzuk. Minden, amit jelenleg és a jövőben teszünk, a verbászi diákok jobb élet- és tanulási feltételeit, a színvonalas oktatásra és az előrehaladásra irányul, hiszen ők jelentik számunkra a jövőt – mondta Rojević.