2024. április 20., szombat

Szijjártó a magyar–szerb partnerséget dicsérte

Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a közösségi médiában szombaton feltöltött videójában. Szijjártó Péter a magyar és a szerb miniszterelnök belgrádi tárgyalása után úgy fogalmazott, hogy a közép-európai országok többsége ma három fő kihívással, gazdasági, biztonsági és energiaellátási kihívással néz szembe. Magyarországnak mindhárom kezelésében segít a szerbekkel fenntartott stratégiai szövetsége.

Szerinte a legfontosabb kihívás az energiaellátással kapcsolatos. Hangsúlyozta: Magyarország és Szerbia „az eddigieknél is szorosabban kapaszkodik össze", hogy hosszú távon garantálja az energiaellátást.

Emlékeztetett arra, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodás értelmében a magyar ellátást biztosító földgáz szerb területen keresztül érkezik, Magyarország pedig több száz millió köbméter gázt tárol Szerbiának.

Megállapodás született arról, hogy a tavalyihoz hasonlóan, az idén is tárolunk földgázt a szerb partnereknek a magyarországi létesítményekben. Emellett zajlanak az előkészületek a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia-forgalom könnyebbé, gyorsabbá, s egyszerűbbé tétele érdekében – tette hozzá.

Szijjártó szólt arról is, hogy egyre nő a migrációs nyomás, hiszen a kiváltó okok nem szűntek meg. Ám a helyzet kezelésében nagy segítséget jelent, ha Magyarország együtt tud működni a nyugat-balkáni országokkal. Szerbiával jó ez az együttműködés: harminc magyar rendőr szolgál a szomszédos ország déli határán, hogy a magyar határon történő védekezés vonalát minél inkább délre tudjuk tolni – mondta.

Teljesen más stílusban fogalmazott hazája egy másik szomszédjáról. Miután a hétvégén New Yorkban tárgyalt Ilze Brands Kherisszel,az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettesével a hivatalos közösségi oldalára azt írta, hogy Magyarország mindaddig nem tudja támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak. Felidézte: miközben 1300 magyarországi iskolában és óvodában ukrajnai menekült gyerekeket és diákokat fogadnak be, aközben Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye a helyi oktatási törvény miatt. Hozzátette: 2015 óta Kijevben több jogszabály született, amelyek sértik és csökkentették az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat. „Az elmúlt nyolc évben folyamatosan kaptuk az ígéreteket az ukrán hatóságoktól, hogy megoldják a problémát, valójában azonban nem tettek semmit" – emlékeztetett Szijjártó.

Nyitókép: Szijjártó Péter külügyminiszter: Magyarország és Szerbia „az eddigieknél is szorosabban kapaszkodik össze” (Fotó: Facebook)