2024. április 26., péntek

Megtalálták a megoldást a kiemelt jelentőségű intézményekhez kapcsolódó jogi problémára

Dr. Pásztor Bálint a művelődési miniszterrel egyeztetett a törvények összehangolása érdekében

A jövőben minden nemzeti tanács delegálhat majd képviselőt az adott nemzeti közösség számára kiemelt jelentőségű művelődési intézmények igazgatóbizottságaiba, ebben állapodott meg Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és köztársasági frakcióvezetője a Maja Gojković művelődési miniszterrel folytatott tárgyaláson.

Jelenleg nincs összehangolva a művelődési törvény a nemzeti tanácsok tevékenységét szabályozó jogszabállyal.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény szerint minden nemzeti tanács delegálhat egy képviselőt az adott nemzeti közösség számára kiemelt jelentőségű kulturális intézmények igazgatóbizottságaiba, míg a művelődési törvény szerint a nemzeti tanácsoknak összesen egy képviselőjük lehet a testületekben.

A Vajdasági Magyar Szövetség azt kérte, hogy erre minden nemzeti tanácsnak külön is legyen joga, hogy az adott intézmény megfelelő módon képviselje minden nemzeti közösség érdekeit.

Dr. Pásztor Bálint és Maja Gojković megállapodott abban, hogy hamarosan módosítják a művelődési törvényt, hogy ez megvalósulhasson.
A VMSZ frakcióvezetője elmondta, hogy a jelenlegi törvénybeli eltérések főként Zomborban és Szabadkán jelentenek problémát. A törvénymódosítás előtt a minisztérium kiadott egy dokumentumot a vonatkozó jogszabály értelmezéséről, aminek köszönhetően megváltozhat az adott intézmények statútuma, és minden nemzeti tanács delegálhat képviselőt az igazgatóbizottságokba.

Dr. Pásztor Bálint szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban összehangolják a törvényeket, és az intézmények statútumait – közli a Politika.

Nyitókép: Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője (Ótos András felvétele)