2024. április 25., csütörtök

Napkollektorra pályázhattak

Kishegyes község önkormányzata környezetbarát beruházásokra ad támogatást – Nyolc pályázó több mint 3 millió dinár támogatásban részesül

Kishegyes község önkormányzata az utóbbi időben több energiahatékonysági pályázatot is kiírt a község polgárai számára. A héten áramtermelésre alkalmas napkollektor beszerzésére vonatkozóan írtak alá támogatási szerződést 8 pályázóval. Az ünnepélyes aláíráson az önkormányzat részéről jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Juhász Bálint, a községi képviselő-testület elnöke és Sándor István alpolgármester. A nyolc pályázó mellett a munkálatok kivitelezői is jelen voltak, és szerződést írtak alá.

Kishegyes önkormányzata mintegy 3,3 millió dinárt különített el a napkollektorok beszerzésére – mondta el a médiának Juhász Bálint.

– Az áramtermelő napkollektor telepítése mindenképpen a jövő, hiszen nagy jelentőséggel bír környezetvédelmi szempontból, másrészt pedig a fenntartható háztartások megteremtésének egyik alapja. Az önkormányzatnak ez már a sokadik energiahatékonysági pályázata, és mi mint kis község 6 millió dinárt különítettünk el erre a célra. Ehhez köztársasági támogatásból még ennyit biztosítottunk pályázat útján. A napkollektorokra kiírt pályázaton 8 pályázó nyert, akik számára 3,3 millió dinárt különítettünk el. Fontos üzenettel bír, hogy mindenki, aki eddig pályázott, és eleget tett a pályázati feltételeknek, támogatásban részesült – számolt be Juhász, majd hozzáfűzte, a beruházás kivitelezésére 60 nap áll a kivitelezők rendelkezésére. Az elnök arról is szólt, hogy nem fognak itt megállni. Céljuk a jól bevált gyakorlat folytatása, a környezetvédelem és az energiamegtakarítás érdekében.

– A 2022-es pályázati kiírások lezárása után, amint lesz rá lehetőség, és a minisztérium folytatja ezt az intézkedést, akkor mi is pályázunk és pályáztatunk. A fűtés-korszerűsítés, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a napkollektorok telepítése környezetvédelmi szempontból jelentős előrelépés, akárcsak jóléti és életszínvonalbeli szempontból. Ebben a községben több mint száz sikeres pályázatot tudunk összeszámolni – mondta el a képviselő-testület elnöke, aki szerint ez egy jelentős eredmény Kishegyes község tekintetében.

Nyitókép: Az önkormányzat képviselői és a kedvezményezettek (Lakatos János felvétele)