2024. április 26., péntek

Kémiai kaméleon, fogkrém elefántoknak, palackba zárt szellem…

Újra tömeges és érdekes volt a Szenttamáson tartott tudományfesztivál

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a közelmúltban lezajlott a VIII. Zmaj Tudományfesztivál. A több száz diákot és vendéget felölelő rendezvény koordinátorai, Vörös Adrianna biológia szakos és Gluvakov Lenke magyar szakos tanárnő ezúttal is mindent megtett azért, hogy a fesztivál az újdonságok bemutatása mellett mindenki számára érdekes legyen.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Gluvakov Lenke elmondta, hónapok óta készültek, rengeteg ötlet, terv gyűlt össze az elmúlt három év alatt, a rendezvényt ugyanis járvány miatt nem tudták megszervezni.

− Az idén tizenkét stand van, mindegyik standot egy-egy tantárgy képviseli és mindegyik érdekes a maga módján. Matekból a Rubik-kockát lehet különböző aspektusból megfigyelni, földrajzból Észak-Amerika a téma, a történelem standon a látogató „elutazhat” a régi Egyiptomba, ahol a piramisokról, fáraókról szóló beszámolókat láthattak és hallhattak, ugyanott érdekes kézműves dolgok is készültek, például saját amulett. Biológiából ugyancsak érdekes összeállításról van szó, a digitalizált világ révén a tanulók közelebb kerültek a biológia tudományához. A biológiasarok további érdekessége az, hogy az idén a tengervilághoz és a strandpartihoz kötöttük a témát – sorolta Gluvakov Lenke.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Hozzátette, a fesztivál fő célja, hogy a gyerekek játékos módon, különböző kvízeken, teszteken felmérjék saját tudásukat, illetve új dolgokat ismerjenek meg.

− A hetedikes és a nyolcadikos diákok számára azért fontos mindez, mert akár pályaorientációként is felfoghatjuk, hiszen lehet, hogy a kísérleteket, játékokat követően valaki éppen itt szeret bele egy-egy tudományágba, majd úgy dönt, hogy az adott szakirány után érdeklődik, és a középiskolát is ilyen szempontból választja majd – fogalmazott a tanárnő.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Elmondása szerint a rendezvény folyamatosan nő, terebélyesedik, és egyre többen érdeklődnek iránta.

− Idén a község iskoláinak tanulói mellett Verbászról az Október 20-a Általános Iskola diákjai is eljöttek, továbbá az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karáról docensek és doktoranduszok tiszteltek meg bennünket és tartottak különböző előadásokat a tanulóknak.

Dr. Stanislav Simin, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára elmondta, állatorvosként a parazitákkal foglalkozik, az érdeklődő diákoknak főleg a háziállatokat támadó élősködőket mutatta be.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

− A parazitológia a biológia azon területe, ahol a vizsgálat célja az élősködő életmódot folytató lények, a paraziták megismerése. A diákoknak üvegbe gyűjtött parazitákat mutattam be, amelyek a háziállatokban találhatók, egyesek közülük az emberre is veszélyesek. A mikroszkópon például a bolhát nagyítottuk ki, ami a gyerekek számára talán az egyik legismertebb élősködő, a háziállatoknál nagy kellemetlenséget tud okozni, továbbá bemutattunk néhányat a kutyákat, juhokat stb. támadó élősködők közül is – mondta Stanislav Simin. Hozzátette, az egyetemről érkezett tanárok több más érdekességet is ismertettek a diákokkal. Az állati tüdőmaketten bemutatták, hogyan lélegeznek a nagy testű háziállatok, megcsodálhatták a sertéskoponyát, megismerhették a csótányféléket stb.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A körülöttünk lévő természeti értékek és élőlények jelentőségéről a diákoknak dr. Oliver Fojkar, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakmunkatársa tartott vetítéssel egybekötött előadást.

− Örülünk, hogy a diákoknak bemutathatjuk mindazt, amit a természet megóvásáért tettünk és teszünk. Két rövidfilmet hoztunk, egyik a vajdasági természetvédelemről szól, a másikban pedig azokat a konkrét tevékenységeket láthatták, amelyekkel az intézmény foglalkozik. Egy kis kiállítást is rendeztünk, amelyen megcsodálható Vajdaság két szimbóluma, a preparált (kitömött?) fehér gólya és a rétisas, bemutattuk az ürgét, de hoztunk egy 30 millió éves fosszíliát is, és elmeséltük a diákoknak, hogy ezen a területen feküdt egykoron a Pannon-tenger, a Tarcal-hegység pedig csupán egy sziget volt – sorolta az intézet munkatársa.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Szöllősi Rita hatodikos diáklány a matematika standon tolmácsolta az érdeklődő diákoknak, hogy mi mindent készítettek.

− Az asztalokra kiraktuk a Rubik-kockákat, a monogramjátékot, az e-logikai kifestős játékot, többféle háromszöget stb. A diáktársakat leginkább a Rubik-kocka meg az ördöglakat érdekelte, azokkal játszottak. Igazából van köztük olyan, amit tényleg nehéz megfejteni, és sokat kell gondolkodni, de olyan is, ami nem nehéz. Például egy Rubik-kockát megtanulni kirakni nehéz, én sem tanultam meg még rendesen – mondta Rita.

Gojić Szilvia kémiatanárnő kifejtette, az idei Zmaj fesztiválon a hetedikes és a nyolcadikos diákok látványos kémiai kísérleteket mutattak be. Volt köztük kémiai kaméleon, fogkrém elefántoknak, palackba zárt szellem, vulkánok stb. A látogatók megtekinthették a különböző molekulák 3D-s modelljeit is. A kémiateremben Süge Zsófi nyolcadikos diáklány és társai ügyesen adagolták az üvegedényekbe a különböző szereket, porokat, folyadékot, megkeverték, összerázták, a végeredmény pedig néha hatalmas hab, sűrű füst, a folyadék színének megváltozása stb. lett.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

− Csináltunk fogkrémet az elefántoknak, ami igazából hirtelen keletkezett nagy hab. Hogy mi kell hozzá? Csak néhány összetevő: hidrogén, H2O2, szín, különböző porok, sőt, mosogatószer is – mondta mosolyogva Zsófi.

Az egyes számú tanteremben német és angol nyelvű feladatokat, érdekességeket mutattak be a diákoknak. Bakos Dorina nyolcadikos diák szerint a feladatok érdekesek voltak.

− A két idegen nyelv és a vele kapcsolatos érdekességek felkeltették a diákok érdeklődését. Jómagam mint segítő az angol csoportba jelentkeztem, de volt német nyelv is. Különféle játékokat szedtek össze a szervezők, pl. össze kellett rakni különböző szavakat, a képek mellé odatenni az állatokat a nevük alapján, a dobókockás játékot pedig úgy játszottuk, hogy a diákok kihúztak egy lapot, amelyre egy szó volt írva, mondjuk, sport, ruhadarab, étel, és lerajzolták a táblára. Aki kitalálta, az mehetett a következő körbe. Az egész bemutató az órai anyagokból állt össze, szerintem azért, hogy az összes gyerek bemutathassa tudását – mondta Dorina.

Nyitókép: Paraczky László felvétele