2024. április 26., péntek

Új arculatot kap Szenttamás központja

A tartományi kormány 90 millió dinárral támogatja a felújításokat

Hatmilliárd dinár értékben közmű- és egészségügyi fejlesztésekre 36 önkormányzat pályázott sikeresen a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán. Az erről szóló szerződéseket kedden írták alá a tartományi kormány épületében. A pénzösszegből Szenttamás község a városközpontban lévő park korszerűsítésére 90 millió dinárt kapott, a szerződést Radivoj Debeljački polgármester látta el kézjegyével.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere átveszi a támogatásról szóló szerződést Igor Mirovićtól, a tartományi kormány elnökétől (Fotó: Aleksandar Berić)

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere átveszi a támogatásról szóló szerződést Igor Mirovićtól, a tartományi kormány elnökétől (Fotó: Aleksandar Berić)

− A község és az itt élők számára igen jelentős projektumról van szó. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásának köszönhetően megvalósul a polgároknak tett ígéretünk, és folytatódik a Szabadság téren lévő park teljes átalakítása. A munkálatok egy része, a második világháborús emlékmű, azaz a Szabadság-szobor teljes felújítása és az előtte lévő terület kikövezése már befejeződött. A folytatásban lehetőség nyílik a park teljes rekonstrukciójára, amely egyesíti és szebbé teszi a belvárost és annak épületeit: az ortodox templomot, a rekonstruált Kultúrotthont, és a jelenleg helyreállítás alatt álló községháza épületét. A munkálatok első fázisát befejeztük, és most elkezdődhet a Szabadság tér nagy rekonstrukciója, amely egyesíti és szebbé teszi a belvárost és annak épületeit − a szerb ortodox templomot, a felújított kultúrházat és az önkormányzat épületét. A nagyberuházási alaptól jelenleg kapott 90 millió dinárt tehát a munkálatok folytatására fordítjuk, amely magában foglalja az összes föld alatti vezetéknek és rendszernek a felújítását, a tér kikövezését és az itt lévő zöldfelületek növelését. A cél egy olyan pihenésre alkalmas tér és park létrehozása, ahol az itt élők és a vidékről érkezők egyaránt jól érzik magukat. Ezért fontos a Kultúrotthon záró szakaszának mielőbbi befejezése és az ortodox templom tetőszerkezetének cseréje, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az önkormányzatnak sikerül eszközöket biztosítani a Miloš Crnjanski utca rekonstrukciójához is. Mindennek eredményeként a felújított Szabadság térrel egy teljesen modern külsőt kap a városközpont – mondta a szerződés aláírását követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Nyitókép: A szenttamási városközpont tervének makettje