2024. március 28., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Elkészült Vajdaság fejlesztési terve

A tartományi kormány megerősítette Vajdaság AT 2023 és 2030 közötti időszakra szóló fejlesztési tervének javaslatát, melyet elfogadásra Vajdaság AT Képviselőháza elé terjesztett.

A fontos tervdokumentum meghatározza a társadalmi élet valamennyi területére vonatkozó célokat és azok megvalósítási mechanizmusait, valamint azok felelősségét, akikre az egyes feladatok elvégzését bízzák. A legfontosabb célok és intézkedések négy fejlesztési irányvonalat ölelnek fel: Vajdaság mint a folyamatosan emelkedő életszínvonal területe, energetikailag fenntartható, digitális Vajdaság, a klímaváltozásoknak ellenálló, zöld Vajdaság, valamint interkulturális Vajdaság. A stratégiai jelentőségű dokumentum kidolgozásának hordozója a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság volt, a munkát a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség koordinálta. Több mint 20 intézmény mintegy 100 szakembere vett részt a fejlesztési terv összeállításában, a közvita rendezvényein pedig több mint 300 polgár vett részt.

A kormány megerősítette annak a képviselőházi határozatnak a javaslatát is, amelynek alapján a 2023 és 2026 közötti időszakban tervszerű védelmet nyújtanak a Vajdaság területén élő nőknek a családban és partneri kapcsolatokban előforduló erőszak ellen. Vajdaságban a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére tett intézkedések eddig is jelentős eredményeket mutattak fel, amihez nagyban hozzájárult az intézményekben és szakszolgálatokban dolgozók pótlólagos felkészítése az erőszakkal szembesülő nők védelmére és ellátására.

A kormány a parlament elé terjesztette több területrendezési terv kidolgozásának javaslatát is, köztük szerepel a Kanizsai-járások különleges értékű táj, valamint az E-70-es autópálya Pancsova–Versec–román határ szakasza körüli területének rendezési programja is.

Folytatódhat az újvidéki Nikolajevska templom felújítása, erre ugyanis a kormány 86,5 millió dinárt utal át a Tartományi Műemlékvédelmi Intézetnek. A tervek szerint az év végére befejeződnek a munkálatok a 18. század 30-as éveiből származó épületen és a portán is.

Kormányhatározattal 23,6 millió dinárt fordítanak a Fruška gora-i Mala Remeta kolostor tatarozásának folytatására. A létesítmény kivételes jelentőségű műemléknek számít, első írásos nyoma 1546-ból való.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)