2024. április 19., péntek
EB-SELEJTEZŐ

Indulhat az új kaland

Szerbia holnap, Magyarország hétfőn lép pályára először

Újabb nagy ciklus kezdődik meg ma este az európai válogatott-labdarúgásban, hiszen elrajtol a jövő júniusban-júliusban Németországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság selejtezős sorozata. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a rendező Németország és a szankcióval sújtott Oroszország nélküli mezőnyt hét ötcsapatos, illetve három hatcsapatos csoportba sorsolta, és a képlet nem túl bonyolult, hiszen minden csoportból az első két helyezett váltja meg jegyét a seregszemlére. Egyszerű matematika, hogy ezzel és a németekkel együtt ez még csak 21 csapat a 24 fős tornáról; a hátramaradó három kvótát 2024 márciusában osztják ki, amikor a Nemzetek Ligája pótselejtezős rájátszásait rendezik majd azon – az NL-ben legjobban teljesített – gárdák között, amelyek a kvalifikációból nem jutottak ki az Eb-re.

A németek legutóbb 1988-ban, Nyugat-Németországként rendeztek önállóan Eb-t (Fotó: FIFA)

A németek legutóbb 1988-ban, Nyugat-Németországként rendeztek önállóan Eb-t (Fotó: FIFA)

A tíz selejtezős csoportra tekintve azonnal feltűnik, hogy számos eltérő forgatókönyvre van kilátás, hiszen akadnak olyanok is, ahol gyakorlatilag már most borítékolható, hogy kik lesznek ott bő egy év múlva a németországi mezőnyben, de olyanok is, ahol első látásra három-négy nagyon is hasonló erejű nemzet méri majd össze erejét. A papírformaötösök közé tartozik a B és a C: előbbiben puszta formalitásnak tűnik Franciaország és Hollandia kijutása a görögök, az írek és a gibraltáriak előtt, utóbbiban pedig hatalmas meglepetés lenne, ha nem az olaszok és az angolok végeznének a többiek (Észak-Macedónia, Ukrajna, Málta) előtt. Toronymagas kimagaslókból sincs hiány, ilyenek a spanyolok az A jelű ötösben, a belgák az F-ben, a dánok a H-ban vagy a portugálok a J-ben. Minden bizonnyal a kvótákért folyó legkiélezettebb csatákat fogja hozni a D, az E, a G és az I csoport, ugyanis mindegyikben legalább három ország érezheti úgy teljes joggal, hogy reális esélye lehet az Eb-szereplésre. Számunkra pedig épp a G lesz a legizgalmasabb, hiszen a sorsolás szeszélye folytán Montenegró, Bulgária és Litvánia mellett Magyarország és Szerbia is ide került, úgyhogy mondani sem kell, hogy kiket várunk az első két helyre… A csoport pénteken kerül műsorra, azzal, hogy a magyarok nem lépnek fel. A Szerbia–Litvánia találkozóról holnapi lapszámunkban olvashatnak bővebb bejelentőt.

Az Mbappé vezette franciák számára nem lehet kérdés a kijutás (Fotó: Eurosport)

Az Mbappé vezette franciák számára nem lehet kérdés a kijutás (Fotó: Eurosport)

A selejtező beosztása, A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Ciprus, Grúzia. B csoport: Franciaország, Hollandia, Görögország, Írország, Gibraltár. C csoport: Olaszország, Észak-Macedónia, Ukrajna, Anglia, Málta. D csoport: Törökország, Horvátország, Örményország, Lettország, Wales. E csoport: Lengyelország, Csehország, Moldova, Albánia. Feröer szigetek. F csoport: Svédország, Ausztria, Belgium, Észtország, Azerbajdzsán. G csoport: Magyarország, Montenegró, Bulgária, Litvánia, Szerbia. H csoport: Szlovénia, Észak-Írország, Dánia, Kazahsztán, San Marino, Finnország. I csoport: Svájc, Románia, Fehéroroszország, Izrael, Andorra, Koszovó. J csoport: Portugália, Szlovákia, Izland, Luxemburg, Bosznia-Hercegovina, Liechtenstein.

A magyarok az észtekkel melegítenek

Mivel a magyarok az ötcsapatos társaságban kaptak helyet, és az első „pihenőnap” épp nekik jutott, Marco Rossi mester ma 19.30-tól a budapesti Puskás Arénában az észtek ellen vezeti csapatát egy felkészítő-bemelegítő találkozóra. Az olasz szakember minapi, M4-nek adott megszólalásában úgy fogalmazott, Magyarország számára továbbra is a csapat a legfontosabb kulcsszó, a zsinórban harmadik Eb-szerepléshez pedig egységre, elkötelezettségre és szerencsére lesz szükségük a fiúknak.

Nyitókép: Az Mbappé vezette franciák számára nem lehet kérdés a kijutás (Fotó: Eurosport)