2024. április 19., péntek

Mindaz, ami otthonosságot ad

A Petőfi Irodalmi Karaván vajdasági utolsó állomása Szabadka volt

Szerdán este a Szabadkai Városi Könyvtárba is megérkezett a Petőfi Irodalmi Karaván. A rendezvényen Juhász Anna irodalmár, a beszélgetés moderátora kérdései nyomán Száraz Miklós György, József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, valamint Wirth Imre költő, muzeológus irodalmi munkásságukról vallottak, továbbá szóba került az utazás, mint ihlető forrás és a költőelődök, így egyaránt megidézték a 200 éve született Petőfi Sándort, és más klasszikus irodalmi alkotókat , valamint a kortársakat is. Az esten a jelenlevők Kosztolányi Dezső verseiből is részleteket hallhattak, mely kapcsán szó esett a neves író életéről és műveiről, Szabadkáról, és az otthonra találásról.

Az esemény házigazdája, Juhász Anna, a budapesti Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programjainak az igazgatója egyebek mellett röviden összefoglalta a Petőfi Irodalmi Karaván lényegét és fontosságát:

– Azért indítottunk utazásokat a Kárpát-medencébe, hogy felvegyük a kapcsolatot egymással, hogy megtaláljuk egymást, hogy beszélgessünk azokról a szerzőkről és témákról, kerek évfordulókról, helyszínekről, amelyek meghatározták a közös nyelvünket, érzésünket, amelyek otthonosságot adnak mindannyiunknak – emelte ki Juhász Anna.

A Szalon-estet Dresch Mihály, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész előadása színesítette.

Nyitókép: A Petőfi Irodalmi Karaván vendégei Szabadkán, balról jobbra: Dresch Mihály, Wirth Imre, Száraz Miklós György, Juhász Anna (Fotó: Dér Dianna)