2024. április 16., kedd

Kiskorúak is megsérültek

Összecsaptak Újbelgrádban a Crvena zvezda és a Partizan szurkolói

Valamennyivel éjfél előtt szerdán Újbelgrádban, a Gandi utcában tömegverekedés tört ki, amelyben két kiskorú is megsérült, az egyik 12, a másik pedig 16 éves. Mindkettőjüket a Tiršova Gyermekkorházban kezelték. A verekedésben megsérült mintegy 40 férfit a belgrádi katonai akadémiai kórházba (VMA) szállították. A Szerbiai Rádió és Televízió információi szerint egyikük lélegeztetőgépen van. Úgy tudni, hogy a Partizán és a Crvena zvezda futballcsapatok szurkolói egy grafiti miatt csaptak össze.
A rendbontást követően három mentőegységnek kellett beavatkoznia. Dr. Momir Šarac, a VMA orvosa a közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a kórházba szállított sérültek közül az egyik férfi súlyos sérüléseket szerzett, még tegnap is az intenzív osztályon kezelték. A másik két férfi nincs életveszélyes állapotban.
A verekedésben megsérült egy 12 és egy 16 éves fiú is, egyiket súlyos, a másikat könnyebb sérülésekkel szállították a gyermekkorházba, ám tegnap már mindkettőjüket házi ápolásra engedték.
A Telegraf portál beszámolója szerint az összetűzésre akkor került sor, amikor a fiatal férfiak egy csoportja álarcban megtámadta az éppen az újbelgrádi pályán kosarazó fiatalokat. A portál információi szerint a Crvena zvezda Labdarúgóklub szurkolói botokkal a kezükben támadtak a Partizan Labdarúgóklub szurkolóira. Az összecsapást követően a Crvena zvezda szurkolói a verekedés helyszínéről autóval Zimony felé menekültek. Mint arról a Nova beszámolt, a szóban forgó újbelgrádi városnegyed a fekete-fehérek Vandal Boys szurkolócsoportjának bázisa. A média azt feltételezi, hogy a verekedés oka egy falfirka lehetett, illetve a terület feletti uralom átvétele.
A Blic napilap információ szerint a rendőrség a bejelentés után már csak a sérülteket találta meg a verekedés helyszínén. Köztük volt a 22 éves Nikola Ž. is, akit súlyos fejsérüléssel szállítottak a VMA-ra, illetve a 12 éves V. Ž., a 16 éves M. B., a 17 éves O. K., a 30 éves N. P., valamint a 15 éves L. N. Ők arról számoltak be a média információ szerint a rendőrségnek, hogy a Crvena zvezda szurkolói támadtak rájuk.
V. Ž. elmondta, hogy ő maga is a Partizán szurkolója. A Zvezda tábora támadt rájuk piros-fehér maszkban. Surčini és zimonyi szurkolók voltak, a fiú felismerte az egyik támadóját, a rendőrségnek adott vallomásában elmondta, egyikük M. Č. volt.
Ivan Cvijović, a belgrádi rendőrség közrendbontással foglalkozó osztályának vezetője elmondta, hogy a valamennyivel éjfél előtt érkezett bejelentésre reagáltak, majd a helyszínen talált személyek esetében elvégezték a szükséges intézkedéseket. A történtek után a Bežanijska kosa kórházban további 4 férfi kért segítséget, akik azt állították, elestek, nem vettek részt semmilyen verekedésben. A rendőrség felismerte az egyik panaszost, aki elmenekült a helyszínről, vagyis megállapítást nyert, hogy ezek a fiatalok is a tömegverekedés résztvevői voltak.
Ivan Cvijović a közszolgálati tévének elmondta, hogy vannak feltételezéseik arról, hogy mi váltotta ki a rendbontást, erről azonban nem kívánt beszámolni, nehogy veszélybe sodorja a nyomozást. Elmondta, hogy a személyi sérülések mellett a verekedés során több autó is megsérült. A történtekről értesítették az ügyészséget.
Az Informer a verekedést kapcsolatba hozta azzal a rendőrségi akcióval, ami néhány nappal korábban történt, szintén Újbelgrádban. Ekkor a Vandal Boys tagjai közül állított elő néhányat, akiknél botokat, álarcot és graffitihez használt spray-t találtak. A lap információ szerint az ellenszurkolókra terveztek támadást, azt sikerült a rendőrségnek megakadályozni.

Nyitókép: Illusztráció (Szerb belügyminisztérium/MUP)