2024. március 29., péntek

Rendőrsereg figyelte a tüntetéseket

Franciaországban százezrek tiltakoztak Macron nyugdíjreformja ellen

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoztak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal tegnap a kormány nyugdíjreformja ellen. 

Gérald Darmanin belügyminiszter szerint 12 ezer rendőr és csendőr biztosította a felvonulásokat. Közülük ötezren Párizsban teljesítettek szolgálatot, fő céljuk a zavargások megakadályozása volt. A belügyminisztérium előzetesen 600–800 ezer ember tiltakozására számított mintegy kétszáz városban. Párizsban 40–70 ezer tüntetővel számoltak.

Emmanuel Macron államfő az év végéig be akarja vezetni a reformot, amelynek része a nyugdíjkorhatár felemelése 62 évről 64-re. A franciák kétharmada azonban nem támogatja a nemrég jóváhagyott nyugdíjreformot.

A stratégiai szektorok több mint két hete kezdődött sztrájkja elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását. Ám tegnap a vasúti és a tömegközlekedésben, valamint az oktatásban dolgozók is beszüntették a munkát. A polgári légi közlekedésben is fennakadások voltak.

Az olajfinomítókban dolgozók továbbra is blokád alatt tartják a tározókat, ezért a töltőállomásokra egyre kevesebb üzemanyag jut. A tiltakozók tegnap Dunkerque-ben egy földgázterminált is megszálltak. Toulouse-nál lezártak egy autópályát, Rennes-ben pedig buszpályaudvart, Párizsban meg vasúti síneket szálltak meg.

Nyitókép: „Éljen a nyugdíj(azás)!” – olvasható a Nantes-i felvonulók csontvázat ábrázoló transzparensén (Fotó: Reuters)