2024. március 28., csütörtök

Háromszázezer dinár önfoglalkoztatásra

A bejegyzett munkanélküliek jelentkezhetnek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pályázatára

Háromszázezer dinár támogatást kaphatnak azok a munkanélküliek, akik saját vállalkozást indítanának. A fogyatékkal élők akár háromszázharmincezer dinár hozzájárulást is kaphatnak – jelentette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A kiírásban hozzáteszik: a pályázatra azok jelentkezhetnek, akiket munkanélküliként tart nyilván a hivatal, és befejezték azt a képzést, amelyet a szolgálat a vállalkozások fejlesztésének céljából indított.

A pályázók bármilyen kisvállalkozás nyitására kérhetnek támogatást, ezenkívül szövetkezetet vagy gazdasági társaságot is alapíthatnak, amennyiben azokban munkaviszonyt létesítenek. A támogatásra jogosultak azok is, akik más munkanélküliekkel együtt kezdeményeznének közös vállalkozást: ebben az esetben minden bejegyzett külön kérelemmel igényli az állami hozzájárulást – sorolják a feltételeket az illetékesek. Hozzáteszik: a sikeres pályázók legkevesebb egy évig kötelesek a bejegyzett tevékenységet végezni, és a bejegyzés dátumától rendszeresen fizetniük kell a társadalombiztosítást is.

Az érdekelteknek a kitöltött pályázati adatlap mellett üzleti tervet is át kell adniuk a szolgálat formanyomtatványán, és az elvégzett képzésről szóló igazolást is csatolniuk kell a pályázati dokumentációhoz. A fogyatékkal élő kérelmezőknek a helyzetüket megerősítő végzést, illetve a munkaképességük fokozatát meghatározó értékelést is mellékelniük kell. A pályázatra április 10-ig jelentkezhetnek az érdekeltek.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat új kiírásainak sorozatát már korábban bejelentette Zoran Martinović, a hivatal igazgatója. A szolgálat ugyanis az önfoglalkoztatást, a foglalkoztatást, a képzéseket és a szakmai továbbképzéseket is támogatja. Az állami hozzájárulások és vissza nem térítendő támogatások által több tízezren juthatnak álláshoz Szerbiában – mondta nemrégiben az igazgató. Kiemelte: az intézkedésekre az idén 6,3 milliárd dinárt különítettek el, és további 550 millió dinárt szánnak a fogyatékkal élők foglalkoztatásának serkentésére.