2024. március 29., péntek

Példaértékű együttműködés

Kiemelten jelentős intézménnyé válhat a Kortárs Galéria

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, valamint a szabadkai önkormányzatot képviselő tisztségviselők, Kern Imre alpolgármester, Matin Hajnalka és Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsadók és Bálint Ágota, a közigazgatási hivatal vezetőhelyettese kedden a városházán fogadta a Magyar Nemzeti Tanács vezetőit, Fremond Árpád elnököt, Rigó Pál Zsófia alelnököt, Sárközi Istvánt, a végrehajtó bizottság elnökét és Lulity Emil hivatalvezetőt. A felek a városi önkormányzat és az MNT együttműködésének lehetőségeiről tárgyaltak, majd dr. Pásztor Bálint és Fremond Árpád számolt be a sajtónak a találkozó részleteiről.

Dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy e találkozó egyik fő témája a kulturális intézmények voltak.

– Három hónapja alakult meg az új összetételű MNT, és azóta is nagyon aktívan dolgozik, hiszen már négy ülést tartott, valamint folyamatban van a stratégiák kidolgozása az MNT részéről – mondta dr. Pásztor Bálint.

Mint azt a városi képviselő-testület elnöke a továbbiakban elmondta, éppen ezért fontos, hogy már a mandátumuk elején ellátogatnak az önkormányzatokba. Szabadka Város önkormányzata pedig az első.

– Arról beszélgettünk, hogy ezt az együttműködést konkrétumokra lebontva hogyan tudnánk folytatni. Egyrészt a magyarság szempontjából nagyon jelentős művelődési intézmények találhatóak Szabadka Város területén. Ezek közül néhányat az MNT kiemelt jelentőségűvé is nyilvánított, illetve van olyan intézmény is, amelynek társalapítója az MNT és Szabadka Város önkormányzata. A kultúrára vonatkozóan nagyon fontos és talán most hangzik el először, hogy a köztársasági művelődési minisztérium változtatott korábbi álláspontján, azt követően, hogy február 14-én tárgyaltunk Maja Gojković művelődési miniszterrel. Ezt tudja a közvélemény, hiszen bejelentettük, hogy folyamatban van a kultúráról szóló törvény módosítása. Ami most nagyon jó, hogy átmeneti jelleggel megoldódott a probléma, ugyanis március 14-én a művelődési minisztérium kiadott egy jogértelmezést, amelynek értelmében már most is a törvénymódosítás befejeztét megelőzően úgy kell értelmezni a kultúráról szóló törvényt, hogy azon intézmények esetében, amelyet több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé az összes nemzeti tanács kinevezhet egy-egy tagot ezeknek az intézményeknek az igazgatóbizottságába. Ez azt jelenti, hogy sikerült kimozdítani ezt a hatalmas problémát a holtpontról, és mi itt Szabadkán el fogjuk kezdeni a kulturális intézmények alapszabályainak a módosítását, annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozóknak a jogai és a nemzeti tanácsok hatáskörei ne sérüljenek, ne csorbuljanak – nyilatkozta a képviselő-testület elnöke, valamint hozzátette, hogy az MNT-nek az eddigiekben óriási szerepe volt a Zsinagóga Alapítvány és a Zsinagóga működtetésében.

A felek a szabadkai önkormányzat és az MNT együttműködésének lehetőségeiről tárgyaltak (Fotó: Patyi Szilárd felvétele)

A felek a szabadkai önkormányzat és az MNT együttműködésének lehetőségeiről tárgyaltak (Fotó: Patyi Szilárd felvétele)

Fremond Árpád a sajtónyilatkozatában az MNT és Szabadka együttműködését példaértékűnek nevezte.

– Nagyon fontos, hogy az MNT minden aktivitása mellett jó és gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki, tartson fenn az önkormányzatokkal. Azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban jó együttműködés volt Szabadka Város önkormányzatával, hiszen számos olyan ügyet tudtunk megoldani, amely a közösségünket előre tudta vinni. Azt szeretnék, hogy ez az elkövetkező időszakban is így maradjon. Ezért tartottuk fontosnak azt, hogy első alkalommal Szabadkára látogassunk el, hiszen Szabadka egy jó példa arra, hogy hogyan tudunk együttműködni és közösen ügyeket képviselni, ugyanis mi az MNT-ben véleményezünk bizonyos kérdéseket. Elég, ha csak az óvodai hálózatra gondolunk. Nekünk fontos az, hogy az MNT és a város álláspontja egyforma legyen, és ha ehhez tárgyalások szükségesek, akkor tárgyaljunk, hogy konszenzusra jussunk. Úgy tűnik, hogy az elkövetkező időszakban az óvodai hálózat kapcsán is történnek előrelépések, és mi az MNT ülésén tudjuk majd támogatni ezt az új hálózatot. Az elkövetkező ülésen a szabadkai Kortárs Galériát tervezzük kiemelten jelentős intézménnyé nyilvánítani. Ez egy fontos intézmény a számunkra – nyilatkozta az MNT elnöke.

Fremond Árpád újságírói kérdésre elmondta, hogy az MNT-t már más önkormányzatok is megkeresték, többek között Óbecséről, valamint kiemelt jelentőségű intézményekből is jelezték, hogy szeretnének a testület képviselőivel találkozni. Hozzátette, hogy az új összetételű MNT első száz napjában a média területén volt a legaktívabb, hiszen Kabók Erika, a végrehajtó bizottság tagja, és Rigó Pál Zsófia számos médiaházat és kistérségi médiumot is meglátogatott ebben az időszakban.

Nyitókép: A dr. Pásztor Bálint vezette szabadkai önkormányzat képviselői és a Fremond Árpád vezette MNT-képviselők elsősorban a kulturális intézményekről folytattak eszmecserét (Fotó: Patyi Szilárd fe