2024. április 26., péntek

Meloni: „Nem várhatunk védtelenül" a következő hajószerencsétlenségre

„Nem várhatunk védtelenül" a következő hajószerencsétlenségre, megoldást kell találni rá, hogy a menekültek ne kényszerüljenek arra, hogy megpróbáljanak eljutni Európába – szögezte le Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden az olasz parlament felsőházában elmondott beszédében.

A miniszterelnök a múlt hónap végén Dél-Olaszországnál történt – 87 halálos áldozattal járó – hajótörésre hivatkozva hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak mihamarabb lépéseket kell tennie az illegális bevándorlás megfékezésére.
Kijelentette: a délolasz partoknál történt tragédia után „egyaránt írtam az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács elnökének és az Európai Tanácsnak, hogy nyomatékosítsam: nem tudunk még tovább várni" az EU fellépésére.
„Olaszország határai Európa határai is" – emelte ki Meloni.
Meggyőződését fejezte ki, hogy a legnagyobb veszélyt a „gátlástalan embercsempészek által szervezett" illegális utazások és határátkelések okozzák. 
Meloni kiemelte továbbá a független szervezetek által működtetett mentőhajók tevékenységét is, felhívva a figyelmet rá, hogy azoknak az országoknak is ki kellene venniük a részüket a kimentett emberek ellátásából, amelyek zászlaja alatt közlekednek a hajók a Földközi-tengeren.
Keddi szenátusi beszédében a kormányfő kiállt továbbá a kormány azon döntése mellett, mely az ország védelmi kiadásait hivatott növelni. „Ez a kormány hozzászokott a nemzeti érdek védelméhez" – mondta, hozzátéve, hogy „a korábbi kormányokkal ellentétben mi sosem titkoltuk el, hogy növelni szeretnénk a katonai kiadásokat, amelyek meggyőződésünk szerint létfontosságúak a nemzeti érdek védelméhez".
Az olasz miniszterelnöki hivatal kedd esti közleményében arról tájékoztatott, hogy Meloni telefonon értekezett az Európai Bizottság elnökével, és egyetértettek abban, hogy sürgős uniós intézkedésre van szükség a migrációs kérdésben.
A hivatal azt is közölte: Ursula von der Leyen a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozóra a tagországok kormányfőinek küldött meghívólevelében szintén aláhúzta az európai szintű migrációs döntések sürgősségét, és ez a törekvés „összhangban van Olaszország prioritásaival e kérdésben".

Nyitókép: Reuters