2024. április 24., szerda

Gyilkos gomba fenyeget?

Bizonyos idővel azt követően, hogy az Egyesült Államokban kimutatták a potenciálisan halálos Candida auris gomba jelenlétét, megerősítették, hogy Európában is megjelent a faj – írja a danas.rs portál.

A Candida auris gomba már 2013-ban felbukkant Európában, ekkor az Egyesült Királyságban jegyezték fel az első esetet a horvát index.hr közlése szerint.

Az egyes esetekben halálos megbetegedést okozó gombát először 2009-ben, Japánban azonosították egy 70 éves nő szervezetében, majd szétterjedt az egész világon.

Az európai országok fertőzöttségét tekintve Spanyolország emelkedik ki, ahol 2016-ban jelent meg a Candida auris, 2017 januárjáig pedig már 155 esetet találtak. 2019-re ez a szám elérte a 786-ot, majd csak a következő egy év alatt újabb 591 belentés érkezett.

Olaszországban 2019-ben állapították meg a gombás fertőzést egy olyan személynél, aki korábban sehova nem utazott, és nem volt kapcsolatban fertőzöttel. A betegség azóta országszerte elterjedt.

A Candida auris 2013-tól fokozatosan megjelent az európai országokban, mint Németország, Franciaország, Belgium és Norvégia, majd később Ausztriában, Görögországban és Lengyelországban is. 2021 végéig Európában – az Egyesült Királyságot nem számítva – összesen 1812 esetet regisztráltak.

Nyitókép: Illusztráció