2024. március 29., péntek

Vučić: Szerbia soha sem folyamodott trükkökhöz

Szerbia soha sem trükközött, és megvalósítja azt, amit ígért, fogalmazott Aleksandar Vučić államfő. Az elnök megismételte, hogy Szerbia számára szóba sem jöhet Koszovó ENSZ-tagsága, vagy a tartomány függetlenségének elismerése.

— Ezt üzenem azoknak, akik erről beszéltek. Velük ellentétben mi soha nem trükközünk. Nap mint nap elismétlem azt, amit a parlamentben, Brüsszelben és az ötöknek Belgrádban mondtam. Hozzáállásom egy cseppet sem változott senki előtt sem – mondta Vučić, miután találkozott Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel, írja a Szerbiai RTV.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Szerbia végrehajtja-e azokat a megállapodásokat, amelyről a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló ohridi találkozón egyeztettek, az elnök elmondta, hogy amit aláírásával vagy pecsétjével lát el, vagy amibe szóban beleegyezik, Szerbiára nézve jogilag kötelező érvényű.

A szerb államfő minderről az Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel folytatott tárgyalást követő sajtótájékoztatón beszélt. 

Antonio Tajani kifejtette, Olaszország még inkább jelen szeretne lenni Szerbiában és a Balkánon. Hozzátette, Olaszországban négymillió kis- és középvállalkozás működik. — Azt akarjuk, hogy Szerbia az EU-ban legyen, hatékony tagságot szerezzen. Új munkahelyeket akarunk teremteni — mondta Tajani.

Nyitókép: Beta