2024. április 26., péntek

Újraerdősítés IPA-forrásokból

Vajdaság romániai partnereket keres a határtérség zöldebbé tétele érdekében

A Vajdaság és a romániai megyék közötti, határon átnyúló együttműködésről tárgyalt tegnap Újvidéken a tartományi képviselőházban Pásztor István házelnökkel, Aleksandar Sofić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárral és Ognjen Dupuđgyal, az Európai Ügyek Alap igazgatójával Silvia Davidoiu, Románia szerbiai nagykövete. A Pásztor István kabinetjében tartott találkozón a képviselőház elnöke elégedetten szólt arról, hogy egyre intenzívebb a projektumok révén megvalósított együttműködés a régiók között, s erről tanúskodik az a nagyszámú pályázat is, amelyet a 2021 és 2027 közötti az Interreg IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első felhívását követően adtak át az érdekeltek. A felhívás március elején zárult. Pásztor aláhúzta, már a következő felhívásra készülnek, azt szeretnék, ha 2024-ben partnereket tudnának találni Romániában ahhoz, hogy megvalósítsanak egy jelentős határövezeti erdősítési elképzelést, ehhez kérte a román nagykövet segítségét és támogatását. Vajdasági oldalon a a kormány mezőgazdasági titkársága, a Vajdaság Erdői és a Vajdaság Vizei közvállalat venne részt a projektum kivitelezésében. Jelentős lenne egy ilyen projektumnak a véghezvitele – értékelte a házelnök.

A megbeszélésen Sofić bemutatott nyolc olyan projektumot, amelyben részt vesz a tartományi titkárság, az Európai Ügyek Alap és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség, és reményét fejezte ki, hogy valamennyi pozitív elbírálásában részesül az EU-ban, s hamarosan hozzáláthatnak a kivitelezéshez.

Vajdaság jelentős szerepet tölt be a Szerbia és Románia közötti együttműködés terén – állapította meg a nagykövet. Minden további nélkül kész arra, hogy segítse a projektum alapú együttműködés fejlesztését és a megfelelő partnerek összekapcsolását – tette hozzá Silvia Davidoiu.

Nyitókép: Pásztor István Silvia Davidoiu román nagykövetet fogadja kabinetjében (Ótos András felvétele)