2024. április 25., csütörtök

Megemlékezés Nagykikindán

Pénteken este a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület Kossuth-termében alkalmi ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg az 1848/49-es szabadságharcról és forradalomról.

Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke felszólalásában kiemelte, hogy a szórványban a magyar oktatási intézmények és a művelődési egyesületek feladata meggátolni a nyelvvesztést és gondoskodni a magyarság megmaradásáról.

– Ezek azok az intézmények, amelyek segítik a fiataljaink identitásának, magyarságtudatának megőrzését, megerősítését. Itt ismerhetik meg az 1848/49-es szabadságharc történéseit, a nemzetünkre gyakorolt hatásait, és reményeink szerint a példát mutató márciusi ifjak erőt adnak majd az itthon maradásukhoz. A mai felnőttek feladata, hogy biztos alapokon álló következő nemzedéket neveljenek fel – hangsúlyozta Tóth Ramóna.

A kegyelet virágait a Kossuth-emléktáblánál Tóth Ramóna a Magyar Nemzeti Tanács nevében, Talpai Sándor és Tóth Zoltán a VMSZ nagykikindai községi szervezete nevében, Komarek Magdolna és Savanović Erzsébet az Egység Művelődési Egyesület nevében helyezte el. A műsorban a Gézengúz Diákszínjátszók vettek részt, felkészítőjük Király Sándor volt.

Nyitókép: Tóth Ramóna a Magyar Nemzeti Tanács nevében koszorúzott (Vidács Hajnalka felvétele)