2024. április 19., péntek

Lemásolták Melbourne-t a lányok

Iga Świątek a női világranglista első helyezettje, aki egy hét múlva ünnepli a trónfoglalása első évfordulóját, mégsem nevezhető a mezőny egyeduralkodójának. A két legutóbbi nagy tornán, az Australian Openen és most Indian Wellsben ugyanis a lengyel nem jutott be a döntőbe, mindkétszer a fehérorosz Arina Szabalenka és a kazah Jelena Ribakina vívták a serlegmeccset. Melbourne-ben Szabalenka nyert, és az éjjel, az idei 17:1-es mérlege, valamint az egymás közötti 4:1 alapján Kaliforniában is esélyesnek számított. Az elődöntőben Ribakina éppen Świąteket verte, mint ahogyan két hónapja Melbourne-ben is legyőzte, a fehérorosz pedig a tavalyi döntős görög Maria Szakarit múlta felül könnyedén.
A férfidöntőben két volt világelső, a spanyol Carlos Alcaraz és az orosz Danyiil Medvegyev mérkőzött. Ha a spanyol nyert, visszavette Đokovićtól a ranglista első helyét, ha viszont az orosz győzött, 2:0-ra módosította a fiatal spanyol elleni mérlegét, és Đokovićnak megmentette még néhány hétre a trónt.

Jelena Ribakina idén másodszor győzte le a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

Jelena Ribakina idén másodszor győzte le a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

Alcaraz a múlt éjjel az első játszma rövidítésében törte meg az olasz Jannik Sinner ellenállását, Medvegyev pedig hét kihagyott meccslabda és a második játszma hajrájában elszenvedett két break után problémákkal találta magát szemben az amerikai Frances Tiafoe ellen, de a rövidítésben aztán mégis magabiztosnak mutatkozott.

Miamiban az este kezdődött a női selejtező. Olga Danilović a német Friedsammal, Jani Réka az orosz Gracsevával találkozott. A férfiak selejtezője ma indul, a főtábla rajtja kedden (nők) és szerdán (férfiak) lesz.

A székesfehérvári challengert a Novi Pazar-i Hamad Međedović nyerte meg, ami második serlege e rangban, és feljutott a 200 legjobb közé.

INDIAN WELLS. – 1000-es mestertorna, elődöntő, férfiak: Alcaraz–Sinner 7:6, 6:3, Medvegyev–Tiafoe 7:5, 7:6. Nők, elődöntő: Ribakina–Świątek 6:2, 6:2, Szabalenka–Szakari 6:2, 6:3.
SZÉKESFEHÉRVÁR. – Challenger, negyeddöntő: Marozsán–Andrejev 6:1, 3:1 – feladás, Međedović–Piros 7:5, 5:7, 6:4. Elődöntő: Serdarušić–Marozsán 6:3, 6:7, 7:6, Međedović–Furness 6:1, 6:2. Döntő: Međedović–Serdarušić 6:4, 6:3.
PRETORIA. – Női, ITF-torna, elődöntő: Babos–Serban 6:1, 6:0. Döntő: Kornyejeva–Babos 6:3, 7:6.
ŘÍČANY. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Ponchet–Radivojević 6:4, 6:4.

Nyitókép: Jelena Ribakina idén másodszor győzte le a világelsőt (Fotó: Beta/AP)