2024. április 26., péntek

Április 2-án lesz a montenegrói elnökválasztás második fordulója

Április másodikán rendezik meg a montenegrói elnökválasztás második fordulóját, amelyen Milo Đukanović  hivatalban lévő elnök és Jakov Milatović korábbi gazdaságfejlesztési miniszter méri össze erejét – közölte hétfő este Montenegró választási bizottsága (DIK).

Az esti ülésén a DIK megerősítette a választás előzetes eredményeit. Ezek szerint Milo Đukanovićra a szavazásra jogosultak 35,37 százaléka adta a voksát, míg Jakov Milatović, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 28,92 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyen 19,32 százalékkal a szerbbarát Andrija Mandić végzett, aki hétfőn bejelentette, hogy Jakov Milatovićot fogja támogatni a második fordulóban, és szimpatizánsait is arra kéri, szavazzanak a 37 éves közgazdászra. Mint mondta, nem Jakov Milatović a legjobb jelölt, de Milo Djukanovićnál mindenképp jobb. Szintén Jakov Milatović támogatására biztatta szavazóit Aleksa Bečić, a Demokratikus Montenegró jelöltje is, akire a szavazópolgárok 11,1 százaléka voksolt vasárnap.

Jakov Milatović (Beta/AP Photo/Risto Bozovic)

Jakov Milatović (Beta/AP Photo/Risto Bozovic)

A részvételi arány az előzetes eredmények szerint 60,4 százalékos volt.

Montenegróban az államfői tisztséget jelentős mértékben protokollárisnak tekintik: az elnök képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, és állami kitüntetéseket adományozhat.

Nyitókép: Milo Đukanović (Beta/AP Photo/Risto Bozovic)