2024. április 25., csütörtök

Zengő zongora, hegedű, pengő gitár

Vonósok, fúvósok, gitár és zongora szakos diákok, kamarazenekarok, jazz tanszakosok versenyeznek Topolyán

A Topolyai Zeneiskola nemzetközi jellegű versenye több mint 300 versenyző részvételével zajlik ezekben a napokban. A Topolyai Zenei Napok rendezvénysorozat egy fergeteges sikerű nyitókoncerttel kezdődött, a budapesti Magyar Állami Operaház társulatának tagjai, Nánási Helga és párja, László Boldizsár népszerű operett- és sanzondarabokkal ajándékozták meg hallgatóságukat. Tóth Diósi Arabellától, a házigazda tanintézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a versenyre várakozásaikon felüli számú diák jelentkezett.

–A gitárversenyre 34-en neveztek, a zongora kategória 76 versenyzőt vonzott. Szombaton a vonósok versenyeznek, illetve az idén első ízben megszervezzük a fa- és a rézfúvósok szemléjét hétfőn. Erre a kategóriára is a vártnál jelentősen többen, 56-an jelentkeztek. Az első napokban iskolánk koncerttermében szerveztük meg a versenyt, szombaton és vasárnap pedig két helyszínen, a Nikola Tesla iskola dísztermében is meg lehet hallgatni a versenyzőket – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki hozzátette, hogy a diákok fellépését háromtagú zsűri értékeli, egy-egy belgrádi, újvidéki vagy szabadkai zenei tanintézmény tanára, illetve harmadik tagként magyarországi szakoktató teszi nemzetközivé a testületet.

Tóth Diósi Arabella, a Topolyai Zeneiskola igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tóth Diósi Arabella, a Topolyai Zeneiskola igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

–Büszkeséggel tölt el, hogy a Topolyai Zeneiskolát 35 versenyző képviseli, egyebek mellett a zongora, hegedű, cselló, fúvós és a gitár szak tanulói. A legnépesebb intézmény az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola, ahonnan 37 diák nevezett. Jelentős számú diák érkezett Magyarországról, a szegedi és a bajai zenei tanintézmények diákjai vannak legnagyobb számban, majd a Szabadkai Zeneiskola tanulói – hallhattuk, illetve azt is, hogy a Topolyai Zenei Napok zárórendezvénye kedden a Görög nővérek páratlan zenei élményt nyújtó, egyszerre két zongorát megszólaltató koncertje lesz. Enikő és Noémi hangversenye 18 órakor kezdődik a Tesla iskola dísztermében, a rendezvényre korlátozott számú belépőt még lehet igényelni 024/715-504-es telefonszámon, Topolya község önkormányzata támogatásának köszönhetően díjtalan a belépő. A zenekedvelők a diákok fellépését is követhetik a versenynapokon tetszőleges időpontokban. A koncerttermekbe két versenyző fellépése között lehet zavartalanul belépni.

Nyitókép: A verseny szünetében is gyakoroltak a diákok (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)