2024. április 23., kedd

Betiltották az abortusztablettákat Wyomingban

Wyoming az első amerikai állam, amely betiltotta az abortusztablettákat, miután a kormányzó aláírta azt a törvényt, amely illegálissá tette a tabletták felírását és értékesítését. Aki megszegi a törvényt, az akár hat hónap börtönt és kilencezer dollár pénzbüntetést kaphat, írja a BBC.

A törvényjavaslatot még a hónap elején nyújtották be a republikánus irányítású törvényhozása elé, majd Wyoming republikánus kormányzója, Mark Gordon pénteken írta alá és várhatóan július 1-jén lép hatályba. A törvény nem terjed ki az esemény utáni tablettákra és azokra a nőkre sem, akiknél életveszély miatt kell abortuszt végrehajtani, és kivételt képez alóla a jelenleg elfogadott orvosi irányelvek szerinti természetes vetélés" kezelése is. Gordon azt is mondta, hogy engedélyezné egy szélesebb körű törvényjavaslat törvényerőre emelkedését is, ez pedig bizony kivételektől eltekintve gyakorlatilag betiltaná az abortuszt Wyomingban. Az egyelőre nem világos, hogy ez mikor lépne hatályba.

Wyomingban egyébként jelenleg is csak egy klinika végez abortuszt, a Jacksonban található Women's Health & Family Care Clinic. Az abortusztabletta a terhességmegszakítás legelterjedtebb módja az Egyesült Államokban, de a most elfogadott wyomingi törvény akár precedenst is teremthet.

Nyitókép: AFP