2024. április 18., csütörtök

Elnökválasztás Montenegróban

A szavazati jogukkal élő állampolgárok hét jelöltre adhatták le voksukat

Vasárnap tartották meg Montenegróban az elnökválasztás első fordulóját, amelynek során a mintegy 542 ezer, szavazati jogot élvező montenegrói állampolgár hét jelölre adhatta le voksát. A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyíltak meg, és a választópolgárok húsz óráig adhatták le voksukat.

Az előzetes közvélemény-kutatások a hivatalban lévő elnöknek, Milo Ðukanovićnak, a Szocialisták Demokratikus Pártja jelöltjének győzelmét jósolták, igaz, korántsem akkora fölénnyel, mint a legutóbbi választás alkalmával, amikor már az első fordulóban sikerült garantálnia a győzelmét. Az előzetes felmérések alapján a további hat jelölt közül a legtöbb szavazatra Andrija Mandić, a szerbbarát Demokratikus Front (DF) jelöltje, Aleksa Bečić, a Demokratikus Montenegró vezetője, illetve Jakov Milatović, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje számíthatott, így a közvélemény-kutatásokat végző szakemberek előrejelzései szerint nekik volt a legnagyobb esélyük arra, hogy Ðukanović mellett bekerüljenek az elnökválasztás második fordulójába. A vonatkozó jogszabályok értelmében ugyanis, ha az első fordulóban az egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavazatok ötven százalékánál eggyel több voksot, akkor meg kell szervezni a választás második fordulóját is, amelyben az a két jelölt mérettetheti majd meg magát, akik az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. A második fordulóra a tervek szerint április 2-án kerülhet majd sor.
Mint ismeretes, Montenegróban az államfőt közvetlen, titkos szavazással választják, megbízatása öt évig tart, és legfeljebb még egy mandátumra választható újra. Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris jellegű, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, állami kitüntetéseket adományozhat.

A montenegrói elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában a választópolgárok 20 óráig adhatták le voksukat, az első, nem hivatalos eredményeket 22 óra után, egyben lapzártánk után közölték az illetékesek, így azokról lapunk keddi számában számolunk be, a végleges eredmények pedig az urnazárást követően 96 órán belül várhatók.

Nyitókép: A montenegrói elnökválasztás első fordulójában mintegy 542 ezer polgár adhatta le voksát (Fotó: Beta / Amir Hamzagić)

Nyitókép: A montenegrói elnökválasztás első fordulójában mintegy 542 ezer polgár adhatta le voksát (Fotó: Beta / Amir Hamzagić)