2024. április 16., kedd

A bankválság hátán mászik vissza a Bitcoin

Továbbra sincs kint a vízből a kriptopiac, a hagyományos bakrendszer gondjai miatt azonban sokan visszapártolnak hozzá, ami máris meglátszik a Bitcoin árfolyamán.

Tavaly június óta nem járt 30 ezer dollár közelében a Bitcoin (BTC), az elmúlt héten viszont folyamatosan erősödött, és már közel jár a lélektani határhoz – méghozzá sokak szerint a Silicon Valley Bank (SVB) csődje és annak járulékos hatásai miatt.

Persze a 2021 decemberében elért 68.991 dolláros rekordárhoz képest még ez is kevesebb, mint a fele, de mivel a BTC tavaly novemberre 16 ezer alá is benézett, ahhoz képest jelentős a növekedés. A hívek pedig a bankcsődben és a tőzsdei pánikban látják a kripto bizonyítékát: az SVB központi épülete elé be is gurult egy reklámfurgon, oldalán a Bitcoin jelvényével és a felirattal, hogy „Légy a magad bankja!"

Csakhogy az FTX összeomlása és a extrém volatilitás miatt a kripto iránti bizalom sem határtalan, ezért a szakértők nem is a hagyományos bankrendszer nehézségeiben, sokkal inkább az arra adott amerikai hatósági reakciókban látják annak okát, hogy sokan mégis visszatértek például a Bitcoinhoz, egy hét alatt harminc százalékkal emelve annak árfolyamát.

A kripto aranytartalékának is hívott Bitcoinnak az altcoinokkal szembeni egyszerűsége és átláthatósága is segít, a Syncracy Capital befektetési alap társalapítója, Ryan Watkins meg is jegyezte, hogy szerinte a Bitcoin további áremelkedése várható, sőt, a második legkedveltebb Ethereum is stabilan emelkedő pályára állhat.

Egyetértett vele a reklámautót a Silicon Valley Bank elé kormányzó Cryptograffiti művésznevű alkotó is, aki lelkesen közölte: „a jelenlegi, romlott pénzügyi rendszer a Bitcoin legjobb reklámja, a Fed pedig a legjobb ügynök. Kell nekünk egy B-terv! Számomra és egyre többeknek a Bitcoin a válasz.

Nyitókép: Shutterstock