2024. április 19., péntek

A Bácsország Kishegyesen

Csütörtök este a kishegyesi tűzoltóotthon nagytermében mutatkozott be a Bácsország honismereti folyóirat. Az est során Baráth Gábor Gergely főszerkesztő ismertette a lapot, Csőke Márk történész az 1848-as szabadságharc vajdasági történéseit foglalta össze, valamint felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai és népdalénekesei.

A Bácsország február végén kezdett el egy népszerűsítő körutat, amelynek Kishegyes is egyik állomása – mondta el a médiának Baráth Gábor Gergely.

Baráth Gábor Gergely a folyóiratról beszél (Lakatos János felvétele)

Baráth Gábor Gergely a folyóiratról beszél (Lakatos János felvétele)

– Megyünk Horgosra, Muzslyára, illetve Topolyával zárjuk a márciusi programot. Áprilisban is szeretnék több településre eljutni, de ez még tervezés alatt áll. Ez a körút azért fontos, hogy az olvasókkal ismét felvegyük a kapcsolatot, hiszen a Bácsország 1995 óta van jelen a délvidéki magyar közösségen belül, és azóta töretlen a sikere. Most az olvasókkal szeretnénk találkozni, és a fiataloknak bemutatni az újságot – fogalmazott a főszerkesztő, majd hozzáfűzte, hogy a lap bemutatása mellett minden állomáson egy-egy előadást is szerveznek, aktuális témákkal.

Csőke Márk történész előadásában a szabadságharc Vajdaság területén lezajlott történéseiről értekezett. Kitekintett az ún. kis délvidéki háborúra, a délvidéki szerb fölkelésre, és ismertette azokat a hadmozdulatokat, amelyek meghatározták a szabadságharc menetét. Kitért a délvidéki szerb vérengzésekre is, valamint arra, hogy ezen a részen kezdődött a fegyveres küzdelem.

Nyitókép: Baráth Gábor Gergely a folyóiratról beszél (Lakatos János felvétele)