2024. március 28., csütörtök

Jerković rendőri védelmet kért

Az ellenzéki független képviselők szerint a hatalmi párt megfélemlíti politikai ellenfeleit

Aleksandar Jerković, független parlamenti képviselő tegnap sajtótájékoztatót tartott a köztársasági képviselőház előcsarnokában a kedden este, a belgrádi a Košutnjak erődben ért támadásával kapcsolatban Úgy fogalmazott, Aleksandar Vučić államfőt fogja felelősnek tartani, ha neki vagy a családtagjainak a továbbiakban valami baja esik – közölte a FoNet hírügynökség.

Mint arról tegnap a lapunk is beszámolt, Jerković levélben fordult a nyilvánossághoz, hogy elmondja, hogy kedden este egy fiatal férfiakból álló csoport támadta meg, miközben sportolt. Hátulról támadtak rá, leteperték a földre és ütlegelték. Sikerült elmenekülnie, és a rendőrségen is feljelentést tett. Nyílt levelet fogalmazott meg, melyben a Szerb Haladó Párt egyik tagját nevezte meg, szerinte ő koordinálta az ellene fajuló támadást. Mindezt azért tették, mert az SZHP tagjai által elkövetett bűncselekményekről felvételeket tett közzé.

A tegnapi sajtótájékoztatón Aleksandar Jerković úgy fogalmazott, egyelőre nem tudja, hogy a rendőrség állít-e mellé védelmet, mint ahogy kérelmezte, de mint megjegyezte, miután a sajtótájékoztatóján a média sem jelent meg, bizonyos dolgokat már előre eldöntöttek.

– Kevés médiaház képviselője keresett fel, hogy megkérdezze mi történt velem, mert úgy tűnik, fontos, hogy Aleksandar Jerković ügye csendben maradjon – mondta a sajtótájékoztatón.

A támadást több ellenzéki párt is elítélte.

Miloš Parandilović, aki szintén nem tagja egyik képviselői csoportnak sem, vagyis ő is független képviselőként vesz részt a parlament munkájában, a médiának eljuttatott közleményében rámutatott, hogy „a támadás a haladó propaganda közvetlen következménye”, hiszen azzal, mint megfogalmazta, célkeresztet rajzol az ellenzék homlokára.

– Attól tartok, ez még csak az ellenzékkel való leszámolásnak a kezdete, és Jerković kerülhetett először a kezükbe – fogalmazta Miloš Parandilović, majd hozzátette, hogy a rezsim nem tűri az ellenzéki tevékenységet, és bárki, aki a haladók visszaéléseiről beszél, könnyű célponttá válik, akivel az utcán könnyen megbirkóznak. Közleményében kiemelte, hasonló eszközökkel élt Slobodan Milošević is a bukása előtti időszakban, brutálisan viszonyult az ellenzékhez. Parandilović kiemelte, az ellenzéknek támogatnia kell egymást, és teljes támogatásáról biztosította Jerković kollégáját.

A politikus támadása kapcsán a rendőrség is megnyilvánult. Kiadott közleményében kiemelte, azonosították, előállították, elbeszélgettek a „történések résztvevőivel”. A Belügyminisztérium közleménye szerint Aleksandar Jerković mellett még három személyt hallgattak ki. A kihallgatásokon kölcsönös vádak hangzottak el.

Hivatalos feljegyzés készült, és a jelentést a belgrádi Második Alapfokú Ügyészséghez továbbítják – áll a Danas napilapban megjelent közleményben.

Nyitókép: Aleksandar Jerković (Fotó: Beta)