2024. április 26., péntek

Biztonságban van a bankban a polgárok megtakarítása

A Szerb Köztársaság bankszektora rendkívül fizetőképes, a polgárok bízhatnak a banki ügyintézés stabilitásában és biztonságában, valamint minden takarékbetét biztonságában – így hangzott a Szerb Nemzeti Bank válasza a Danas kérdésére, amely arra irányult, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a Credit Suisse-szel kapcsolatos problémák átterjednek a hazai bankszektorra.

Rámutatnak, hogy a banki ügyintézés összes releváns mutatója többszöröse a Szerb Nemzeti Bank szabályozási követelményeinek. Az SZNB azt is jelezte, hogy a Svájci Központi Bank (SNB) és a FINMA (svájci szabályozó testület) közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint a Credit Suisse teljesíti a tőke és a működőképesség tekintetében a rendszerszinten fontos bankok tekintetében előírt kritériumokat.

A fentieken túlmenően az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy az eurózóna bankszektora rugalmas, erős tőke- és működőképességi pozíciókkal rendelkezik, és teljes mértékben kész arra, hogy szükség esetén fizetőképességi támogatással reagáljon.

Nyitókép: pixabay.com