2024. április 19., péntek

Egy év alatt kilőtt a tej és a hús ára

A Nova ekonomija gazdasági szaklap pontosan egy évvel ezelőtt kezdte követni az alapvető élelmiszerek és más, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen termékek árát. 2020 februárjában az éves infláció elérte a 9 százalékot. Az infláció az év folyamán jelentősen felgyorsult, majd novemberben és decemberben 15,1 százalékon stabilizálódott.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Egy év alatt az olyan alapvető élelmiszerek drágultak meg leginkább, mint a tej és tejtermékek (50 százalékkal), és a hús (20-30 százalékkal). A háztartási vegyszerek ára 10–50 százalékkal emelkedett. A drágulásra jó példa a borjúcomb, amelynek kilója 2021 elején az önkiszolgálókban mintegy 750 dinárba került (a hentesüzletekben 800 dinárba), az idén februárban pedig már 1299 dinárért árulták a diszkontokban, a hentesüzletekben pedig 1400 dinárért.

A marhahús két év alatt 75-80 százalékkal drágult, attól függően, hogy az önkiszolgálókban vagy a hentesüzletekben vásárolunk. Nem sokkal jobb a helyzet más húsfajták tekintetében sem, hiszen az idén februárban drágultak meg a legnagyobb mértékben.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)