2024. április 26., péntek

Főhajtás a hősök előtt

Zentán megemlékeztek gróf Batthyány Lajosról

A zentai városháza oszlopcsarnokában szerda délben megtartott alkalmi rendezvényen Batthyány Lajosra emlékeztek, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére, akit 1849. október 6-án végeztek ki Pesten. A megemlékezésen beszédet mondott Gordán Kolos, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, valamint az ünnepi műsorban közreműködtek az iskola tanulói.
A jelenlévőket dr. Riskó-Nagy László, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja köszöntötte, majd Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének szavait tolmácsolta.
– Tisztelt honfitársaim! 1848. március 15-e különleges helyet foglal el a történelem lapjain, 175 év távlatából is csodálattal emlékezünk erre a makulátlan fényű lapra, amikor a magyar nemzet vérontás nélkül, békében és egyetértésben vívta ki szabadságát – írta levelében Orbán Viktor.
Ezután Gordán Kolos ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy 1848. március 15-én sorsfordító időket élt Magyarország: – Ezen a napon virradt fel a magyar szabadság napja. E napon rázta le a magyar nép jármát, ezen a napon törte ketté azokat a bilincseket, amelyek megkötve tartották a magyar nemzet akaratát. Ilyen egyszerű március 15-e igazsága! – fogalmazott az iskolaigazgató.
A beszéd után a jelenlévők megkoszorúzták a Batthyány Lajos-emléktáblát. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében dr. Riskó-Nagy László koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Molnár Tibor és Hugyik Richárd, Zenta közég önkormányzata nevében Rác Szabó Márta és Homolya Ákos. A Vajdasági Magyar Szövetség Zenta községi szervezete nevében Pék Zoltán és Csízik Ibolya helyezte el az emlékezés virágait, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nevében Kormányos Katona Gyöngyi és Virág Kiss Anita, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Burány Katalin.

Nyitókép: Herédi Krisztián fotója