2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

A polgármester és a kerethirdetés

Az elmúlt hétvégén a Fehérvár a Pakstól is vereséget szenvedett, aminek következtében az utolsó előtti, kiesőhelyre csúszott vissza. Mindez már sok volt Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár polgármesterének, aki nyilvános felhívással fordult a klubhoz: „Most egy igazi, pozitív motivációs erőre van szükség. Egy olyan hiteles edzőre, aki befelé és kifelé is egyértelmű üzenet. A klub mindent megtesz a bennmaradásért, és küzdeni fog az utolsó pillanatig. Ebben az elkeserítő helyzetben Marko Nikolićra vagy hasonló kaliberű edzőre van szükség. A jelen és a jövő miatt is. A döntés a tulajdonos joga, de egyben felelőssége is” – írta egyebek között a politikus. Megjegyzendő, hogy a város már régen nem tulajdonosa a klubnak, így Cser-Palkovics mindössze szurkolóként oszthatta meg gondolatait. Nagy kérdés, hogy a rengeteg dologból mennyit sikerül megoldani szombat estig, amikor is a csapat a Honvéd ellen vív kiesési rangadót. A vörös-feketék az utóbbi hetekben lassan kezdenek magukra találni, elmozdultak a kiesőzónából, ám továbbra is égető szükségük van a bajnoki pontokra.

Nincs egyszerű hete a Ferencvárosnak, amely hosszú idő után vasárnap hazai pályán szenvedett vereséget a Puskás Akadémiától. Nem jött jókor a címvédőnek a vereség, hiszen ma este a Bayer Leverkusen ellen vívja az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóját, melyen kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia. Akármi is lesz a nemzetközi kupameccs vége, sokat nem foglalkozhat vele a zöld-fehér csapat, hiszen vasárnap este egy korántsem könnyű vendégszereplés vár rá Zalaegerszegen. Érdekes lehet továbbá a szombati Debrecen–Kecskemét bajnoki, ahol a bajnokság harmadik helyezettje a másodikat látja vendégül.

Kedden keretet hirdetett Marco Rossi szövetségi kapitány. A válogatottra március végén két találkozó vár, 23-án az észtek elleni felkészülési mérkőzés és 27-én a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtező. A keretben ezúttal négy újoncot is találunk, Demjén Patrik, Csoboth Kevin, Hegyi Krisztián és Varga Barnabás először kaptak meghívót a szövetségi kapitánytól: „Megszenvedjük a kapusposztot Gulácsi Péter sérülése miatt, de máshol is vannak hiányzóink, ezért van ennyi új név. De emiatt nem kell bánkódnunk és panaszkodnunk. Néhány fontos játékost cserélni kellett, mi pedig erre a legjobb tudásunk szerint törekedtünk. Olyan srácokkal pótoltuk a kiesőket, akik méltóak arra, hogy meghívjuk őket.”
A hétvége programja, szombat: Mezőkövesd–Kisvárda (14.05), Debrecen–Kecskemét (15.45), Fehérvár–Honvéd (19.45). Vasárnap: Vasas–Paks ( 13.30), Puskás Akadémia–Újpest (15.30), Zalaegerszeg–Ferencváros (20.15).

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Demjén Patrik (Zalaegerszeg), Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegyi Krisztián (West Ham). Hátvédek: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Lang Ádám (Omonia), Mocsi Attila (Zalaegerszeg), Willi Orbán (Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe). Középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (Debrecen), Fiola Attila (Fehérvár), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahely), Kerkez Milos (AZ), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Loïc Nego (Fehérvár), Vécsei Bálint (Ferencváros). Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia), Németh András (Hamburg), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Leipzig), Varga Barnabás (Paks).