2024. április 20., szombat

A montenegrói elnök feloszlatta a parlamentet

Feloszlatta a montenegrói parlamentet elnöki rendeletében Milo Đukanović államfő csütörtökön – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) az internetes oldalán.

A parlament feloszlatása azért volt indokolt, mert éjfélkor lejárt az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson.
Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazović vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja.
Milo Đukanović államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.
Miodrag Lekić néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.
Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában áll előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt. Milo Đukanović korábban úgy nyilatkozott, előbb jogászaival egyeztet, hogy éljen-e ezzel a jogával.
Az államfő végül a parlament feloszlatása mellett döntött, az alkotmány értelmében pedig ezt követően legalább 60, de legfeljebb 100 napon belül meg kell tartani az előrehozott parlamenti választást.

Nyitókép: Autonomija info