2024. április 26., péntek
GYEREKEK ÉS KÉPERNYŐK

A klikk-korszak problémáiról

Vasárnap este Gyerekek és képernyők címmel tartottak előadást a Corto caffe-ban. A beszélgetésen a mai „klikk-korszak” problémáiról és a lehetséges megoldásokról hallhattak a szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberektől.

Pszichológus, gyermekorvos és logopédus adott iránymutatást arról, hogyan és mikor lehet felismerni a problémát. A beszélgetés koncepciója abból a tapasztalatból született, hogy egyre több gyermek marad el a fejlődési normáktól, a szülők pedig nem tudják kiszűrni a lényeget az információk tengeréből. A találkozó támogatást nyújtott a szülőknek, összekapcsolta őket, ezzel lehetővé téve a gyors információcserét, mutattak rá a szervezők.

– Az adatok szerint a gyerekek már négy hónapos kortól kapcsolatba kerülnek a képernyőkkel. Fontos kiemelni, hogy nemcsak a telefonok kijelzőiről van szó, hanem a tabletekről, televíziókészülékekről és hasonló, digitális kütyükről – mondta Jovana Kašić Milinović pszichológus.

Balról jobbra: Ivana Mrđen, Jovana Kašić Milinović, Milica Radanović és Jasmina Pajić (Fotó: Albert Éva felvétele)

Balról jobbra: Ivana Mrđen, Jovana Kašić Milinović, Milica Radanović és Jasmina Pajić (Fotó: Albert Éva felvétele)

Milica Radanović gyógypedagógus felhívta a figyelmet arra, hogy a képernyők minden szempontból bizonyítottan rossz hatással vannak a gyermek fejlődésére, de leginkább a beszéd- és a szociális fejlődés érintett.

Jasmina Pajić gyermekorvos elmondta, hogy egyre több gyereknél jelentkeznek látás- és hallásproblémák is, ezek hátterében a tévénézés állhat. Visszamaradás tapasztalható a motorikus képességek fejlődése terén is azoknál a gyerekeknél, akik túl sok időt töltenek a képernyők előtt.

Az első néhány év meghatározó a gyermek fejlődése szempontjából, ezért fontos, hogy a szülő megfelelő ingereket biztosítson gyermeke számára, a kulcs az együtt töltött, minőségi idő, a közös játék.

A szervezők tervei szerint az Egy csésze beszélgetés-re keresztelt szülői összejövetelt havonta egyszer szeretnék megtartani. A rendezvény nyitott és ingyenes mindenki számára.

Nyitókép: A gyerekek manapság már pár hónapos korukban kapcsolatba kerülnek a képernyőkke (Fotó: Albert Éva felvétele)