2024. április 27., szombat

Egymásra figyelünk

Bácsföldváron is az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára emlékeztek

Bácsföldváron a római katolikus temetőben koszorúzással és rövid alkalmi műsorral emlékeztek a magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára. 1848-ban súlyos harcok és vérengzések helyszíne volt Bácsföldvár, ahol Korány Ferenc 1848-as honvéd obeliszkje emlékeztet az akkori eseményekre. Ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke mondott, majd kiemelte, hogy március 15-e az a nap a magyar történelemben, most, 2023-ban is, amikor egymásra figyelünk.

– Üzenetet küldünk önmagunknak is, de a világnak is, hiszen a Kárpát-medencében talán nincs olyan kis számú magyar közösség, ahol ne emlékeznének meg erről a napról. Ez a nap mindig a fiatalságé, kicsit az örömé, kicsit a szabadságé, és minden évben fel kell tennünk újra és újra a kérdést, hogy vajon napjainkban, hasonló helyzetben lenne-e Petőfi, Vasvári és Táncsics? Én hiszem és vallom, hogy a mai fiataloknak nap mint nap meg kell vívniuk a harcot a politikában, a közéletben, a kultúrában, főleg a határon túl – fogalmazott Kiss Igor.

Az önkormányzat képviselői is koszorúztak (Kancsár Izabella felvétele)

Az önkormányzat képviselői is koszorúztak (Kancsár Izabella felvétele)

Az eseményt a Vajdasági Magyar Szövetség bácsföldvári helyi szervezete és a Bácsföldvári Kultúrkör Művelődési Egyesület közösen szervezte meg. A megemlékezés végén az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait.

Nyitókép: Az önkormányzat képviselői is koszorúztak (Kancsár Izabella felvétele)