2024. április 26., péntek

Találkozott a három Torda

Véget ért a XXI. Tordai Művelődési Napok

Szombaton este az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom jegyében, telt ház előtt, színvonalas műsor kíséretében tartották meg a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda találkozóját, amelynek házigazdája a hagyományoknak megfelelően a bánáti település volt. A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, majd a kopjafa megkoszorúzásával és süteményversennyel folytatódott. Az esti kultúrműsorral pedig lezárták a Tordai Művelődési Napokat és azt az eseménysorozatot is, melyet a Petőfi-emlékév jegyében szerveztek.

A találkozót Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára nyitotta meg. Mint hangsúlyozta, jelentősek az ilyen események, a résztvevők ugyanis megismerik egymást, közelebb kerülnek egymáshoz, tanulnak egymástól és egymásról, és ezáltal növelik a vajdasági néphagyományok gazdagságát.

A három Torda képviselője minden évben jelképes kézfogással erősíti meg a kapcsolatokat (Fotó: Vidács Hajnalka)

A három Torda képviselője minden évben jelképes kézfogással erősíti meg a kapcsolatokat (Fotó: Vidács Hajnalka)

– A regionális kapcsolatok fejlesztése mindig is nagyon fontos volt, és itt valójában nemcsak regionális közreműködésről van szó, hanem a magyar–magyar kapcsolatok elmélyítéséről is, és ezért szerintem ez számunkra még fontosabb, és a tartományi titkárság a továbbiakban is támogatni fogja az ilyen rendezvényeket. Azt gondolom, hogy ez fontos, elsősorban az itteni, tordai közösség számára – hangsúlyozta Szakállas Zsolt.

A három Kárpát-medencei Torda közötti kapcsolat húszéves. Ennek a kezdeményezője 2003-ban Torontáltorda volt. A települések képviselőinek a találkozói azóta is folyamatosak. Ezen az estén a vendégeket egy-egy díszoklevéllel is megajándékozták.

A helyiek közös énekkel kezdték a fellépést (Fotó: Vidács Hajnalka)

A helyiek közös énekkel kezdték a fellépést (Fotó: Vidács Hajnalka)

Dobai János, a torontáltordai helyi közösség tanácsának elnöke kiemelte, büszke arra, hogy húsz évvel ezelőtt ezt az ismeretséget ők kezdeményezték. Az első találkozás után a kapcsolat olyan erőssé vált, hogy mindjárt testvértelepülési kapcsolattá alakult.

– Azóta rendületlenül tart az együttműködés. Ilyenkor nemcsak a küldöttségek, a helyi közösségek, az önkormányzatok képviselői találkoznak. Az elmúlt húsz év során a civil szervezeteink között is létrejött egy nagyon szoros együttműködés, iskolák, egyéb egyesületek között, sőt nagyon sok családi, baráti kötelék alakult ki. A három Torda találkozóját mindig március közepén tartjuk meg, elsősorban azért, mert 2008-ban Bihartorda ajándékozott nekünk egy kopjafát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. Ez egy alkalom, lehetőség és kötelezettség is egyben, hogy lerójuk tiszteletünket a szabadságharc hősei előtt – fejtette ki Dobai János.

A néptáncosok is bemutatkoztak (Fotó: Vidács Hajnalka)

A néptáncosok is bemutatkoztak (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az erdélyi Aranyostordának negyvenhétezer lakosa van, és az ott élők majdnem nyolc százaléka magyar. Idén a vidék magyarságát összefogó Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjaival jöttek a találkozóra. Szabó Nagyosi Csilla, az aranyostordai Testvérvárosi Egyesület elnöke elmondta, hogy szeretnek Torontáltordára jönni.

– Indulás előtt azok a táncosaink, akik tavaly már jártak itt, érdeklődtek, hogy jöhetnének-e ők az idén is. Tehát mindenki tudja, hogy ez egy létező kapcsolat, és aki egyszer már járt Torontáltordán, az biztosan alig várja a következő lehetőséget, hogy eljöhessen. Számunkra március 15-e az összefogást, az együvé tartozást jelenti, hiszen a szabadságharcosoknak is az volt az elvük, hogy egységben az erő – mesélte Szabó Nagyosi Csilla.

Flaman István citeraoktató tanítványaival lépett a színpadra (Fotó: Vidács Hajnalka)

Flaman István citeraoktató tanítványaival lépett a színpadra (Fotó: Vidács Hajnalka)

Bihartorda képviseletében Papp Edina szólalt fel. Ő a szoros kötelékeket emelte ki.

– Hihetetlen számomra ez a szoros kötelék, ami az embereket összeköti. Most, hogy idén én is eljöhettem, magam is megtapasztalhattam. Örülök és köszönöm, hogy itt lehetek, és megismerhetem az itteni emberek mentalitását, valamint ezt a példaértékű vendégszeretetet – mondta Papp Edina.

A találkozó szentmisével kezdődött a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban, amit ft. Masa Tamás tordai plébános celebrált. Szerinte ez a rendezvény sokat jelent a helyiek számára.

A Kincsünk lánykórusa moholi dalokkal mutatkozott be (Fotó: Vidács Hajnalka)

A Kincsünk lánykórusa moholi dalokkal mutatkozott be (Fotó: Vidács Hajnalka)

– Ez az összejövetel kifejezi az egységünket, összetartozásunkat. Egy nyelvet beszélünk, egy kultúrához tartozunk, egyek az őseink – mondta az atya.

A rendezvény a Tordáról elszármazottak találkozója is. Juhász Antal jelenleg Szabadkán él, ahol otthon van, de elmondta, hogy Tordára hazajön.

– A régi barátaim és a szomszédjaim mindig szívesen látnak – mondta Antal.

A zsúfoltságig megtelt tordai színházterem is bizonyítja, hogy a helybeliek számára is fontosak az ilyen rendezvények.

Az aranyostordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai szavaltak (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az aranyostordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai szavaltak (Fotó: Vidács Hajnalka)



– Mi idősek főleg otthon ülünk, így fontosak ezek a rendezvények, ahova eljárhatunk kicsit kikapcsolódni – fogalmazott Sötét Verona.

A tordai Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület jóvoltából ezúttal is megszervezték a szokásos süteményversenyt, amelyre tizenhat különféle édes és sós finomsággal neveztek be a helyi asszonyok.

Táncoltak is a jósikásos (Fotó: Vidács Hajnalka)

Táncoltak is a jósikásos (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az aranyostordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai rövid verses-táncos előadása a 200 évvel ezelőtt kirobbant márciusi forradalom hangulatát idézte. A táncosok is jósikás diákok, ők a tordatúri Boglya Néptáncegyüttesben ápolják a térség hagyományait. A bihartordai Kacor Citeraegyüttes bihari, nagyecsedi, vajdasági és egyházi népi dallamokkal mutatkozott be. A helyiek közül a Kincsünk két citerazenekara, néptánccsoportjai és lánykórusai álltak a színpadra. A tordai néptáncosokat a Juhász zenekar kísérte, zárásként egy önálló dalcsokorral ők is felléptek.

A bihartordai Kacor Citeraegyüttes (Fotó: Vidács Hajnalka)

A bihartordai Kacor Citeraegyüttes (Fotó: Vidács Hajnalka)

Nyitókép: A rendezvényt Szakállas Zsolt nyitotta meg (Fotó: Vidács Hajnalka)