2024. április 23., kedd

A nyílt nap március végén lesz

Három magyar osztály a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában szeptembertől magyar nyelven közgazdasági technikusi, valamint turisztikai technikusi szak nyílik harminc-harminc fővel. Ezenkívül lesz egy hároméves pincér-szakács kombinált osztály is, 15-15 tanulóval. Nekik az általános tantárgyak azonosak, míg a szak- és gyakorlati tantárgyakat külön hallgatják. A diákok itt olyan szakmákat tanulhatnak, amelyek igen keresettek és népszerűek manapság.

– A középiskola egy olyan versenyképes tudást és szakmai gyakorlati lehetőséget nyújt a közgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén, amely nagyon jól alkalmazható a munka világában, illetve a továbbtanuláshoz is. A toleráns és tanulóbarát környezet megteremtése mellett intézményünk további kiemelt célja, hogy együttműködő és pozitív szellemben működjön – hangsúlyozta Zombori Imre, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója, majd hozzátette, hogy az iskola diákjai nemcsak az elméleti órákon sajátíthatják el az alapokat, hanem gyakorlati órák során is a korszerűen és technikailag is kiválóan felszerelt szaktantermekben, majd később tudásukat termelői és kereskedelmi vállalatoknál, bankoknál, utazási irodáknál, szállodáknál, éttermeknél is kamatoztathatják.

– A pincér-szakács osztályok esetében az iskola két tankonyhával és egy tanétteremmel rendelkezik, amelyek ugyan úgy néznek ki, mint egy étterem, vagy egy korszerű konyha, ahol a modern berendezés mellett szabadjára lehet engedni a fantáziát. Itt főznek a tanulók, és tanulják a felszolgálást. A gyakorlatok további részét pedig vállalatokban töltik heti egyszer, de kéthetes blokktanításuk is van – tudtuk meg az igazgatótól.

A közgazdasági, valamint turisztikai technikusi szak esetében a számítógépes szaktantermek tanvállalatként, tanutazási irodaként is működnek, ugyanis a diákoknak olyan óráik is vannak, amik úgy vannak kivitelezve, mintha egy vállalatban vagy utazási irodában dolgoznának. A gyakorlati képzésen a valós vállalat működését szimulálják, ugyanez vonatkozik a turisztikai technikusokra is, akik ebben a kabinetben utazási csomagokat készítenek, vagy vendégkönyveket készítenek. A gyakorlatok további részét pedig ők is vállalatokban töltik és nekik is van kéthetes blokktanításuk.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

Azok a végzősök, akik elvégezték a három- vagy négyéves képzést, továbbképezhetik magukat, és megszerezhetik a negyedik, illetve az ötödik fokozatot is távhallgatóként.

– A tavalyi évben egy Erasmus+ pályázat részesei voltunk, s ennek köszönhetően 15 diák 15 napig szakmai gyakorlaton vehetett részt Görögországban, amely tapasztalatszerzés szempontjából kiváló lehetőség volt. Igyekszünk minden évben néhány projektumot megvalósítani, mert szerintünk ez is hozzájárul azon kompetenciák kialakításához, amelyek lehetővé teszik a tanulóknak, hogy később sikeresek legyenek a munkahelyükön – mondta beszélgetőtársunk.

Zombori Imrétől továbbá megtudtuk azt is, hogy sokszor az elhelyezkedésben is segítenek tanulóiknak. Az iskolához sok esetben fordulnak különféle vállalatoktól, hogy ajánljanak nekik olyan végzős diákokat, akik alkalmasak lehetnek egy-egy munkakörbe. Mi több, a fiatalok az egyetemre való iratkozáshoz is segítő kezet kapnak, ugyanis az iskolai órákon keresztül lehetőségük van megszerezni az ECDL bizonyítványt, amely egy hiteles, nemzetközi igazolvány az informatikai tudásról, és ami nagy segítség lehet akár az egyetemi tanulmányoknál, akár egy önéletrajzban. Ezenkívül még EBC*L diplomát is szerezhetnek, ami többnyire a kezdő vállalkozóknak van előirányozva, és ami szintén a diákok javát szolgálhatja. Végül, de nem utolsósorban az iskola nyelvvizsgára is felkészíti a tanulóikat.

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában a nyílt nap március végén lesz.

Nyitókép: Gergely Árpád