2024. április 25., csütörtök

Várják a tagokat az új tömörülésbe

Az SZHP vezető tisztségviselői széles körű együttműködésben bíznak

A Népi Mozgalom az Államért megalapítása azért fontos, mert amikor a koszovóihoz hasonlóan súlyos, illetve az állam lényegét érintő kérdések megoldása kerül napirendre, akkor döntő a társadalmi tényezők többségének a konszenzusa – fejtette ki a Blic tv-nek nyilatkozva Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, egyben a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja. Vesić történelminek minősítette Aleksandar Vučić párt- és köztársasági elnöknek a mozgalom megalapítására tett javaslatát.

– Jelenleg rendkívül súlyos a helyzet, folyamatban vannak a tárgyalások Koszovóról. Elengedhetetlen olyan megoldást találni, amelyik összhangban van a szerbiai alkotmánnyal, azaz a rendelkezéssel, hogy Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen része. Ezt követően folytathatjuk európai integrációnkat és az ország gazdasági fejlesztését. Fontos, hogy Aleksandar Vučić a következő időszakban folytatandó egyeztetések során megszerezze a polgárok és a releváns társadalmi tényezők minél szélesebb körű támogatását. Annak idején Zoran Đinđićnek is volt hasonló kezdeményezése, azaz párbeszédet kezdett az értelmiséggel és a politikai pártokkal a koszovói kérdés kezeléséről. Ami most történik a szerbiai politikai színtéren, az nem új keletű dolog. Aleksandar Vučić azt szeretné, ha mindenki részese lenne ennek a történelmi pillanatnak – fejtette ki Vesić.

A párt támogatottságára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Vesić közölte, hogy az SZHP-t szinte hatalomra kerülése óta temetik, ugyanakkor továbbra is minden választáson megszerzi a szavazatok többségét. Az aktuális felmérések szerint az SZHP támogatottsága nagyobb, mint tavaly a választásokkor – emelte ki.

NEM SZŰNNÉNEK MEG A PÁRTOK

A mozgalomról a végső döntés az SZHP május végi közgyűlésén születik meg – mondta valamivel korábban a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában Miloš Vučević, a párt és a szerb kormány alelnöke. Mint hozzátette, az SZHP május végéig szeretne megszólítani mindenkit, aki szabad, független és stabil országként képzeli el Szerbiát, olyan államként, amelyik saját érdekeit szem előtt tartva határoz a különböző kérdésekről, és nem mások nyomásgyakorlására. Párttevékenységen túlmutató mozgalomra van szükség – nyomatékosította Vučević.

A politikus elmondása szerint a mozgalomban egyaránt számítanak a politikai pártokra, illetve egyéb tömörülésekre, valamint az értelmiségiekre, munkásemberekre és vállalkozókra, mindenkire, aki tenni akar az országért. A mozgalomban nemzeti hovatartozástól függetlenül várják a tagokat – tette hozzá, majd megismételte Aleksandar Vučić kijelentését, hogy a mozgalomhoz való csatlakozás következtében egyetlen politikai párt sem szűnne meg.

– Nem egyszerű egységet kialakítani. Ha az lenne, ez már régen kialakult volna a szerbiai társadalomban. Ugyanakkor, aki nem álmodik, az nem is valósíthatja meg álmait. Abban bízok, hogy új arcok, új energia jelenik meg a mozgalomban. Minden politikai párt számára nyitott lesz a tömörülés, viszont egyesek pártprogramja feltehetőleg nem teszi lehetővé a csatlakozást – fogalmazott Vučević.

MINDENKI HALLATHATNÁ HANGJÁT

Hasonló szellemben nyilatkozott a Prva tv-nek Ana Brnabić kormányfő és az SZHP alelnöke: a mozgalom célja az, hogy a minden szempontból független, önálló és erős Szerbiáért küzdjön. Azért az országért, ahol a jövőben is növekednek a bérek és a nyugdíjak, amelyikből nem vándorolnak ki a fiatalok, illetve amelyikbe visszatérnek a korábban külföldre vándorolt polgárok – hangsúlyozta Brnabić. Hozzátette, amikor annyira sok a kihívás, mint jelenleg, a meglévőhöz képest több erő szükséges.

– A mozgalomban azok is hallathatnák hangjukat, akik egyébként nem szeretnének pártpolitikai tevékenységet folytatni, ám segítenék országukat. Tevékenységének fontossága miatt a mozgalom túlmutatna a politikai pártokon. Az SZHP elnöksége és főbizottsága támogatta Aleksandar Vučićnak a mozgalom megalapítására vonatkozó javaslatát. Ami a majdani tagokat illeti, már vannak, akik jelezték, hogy segítenének. Engem is sokan hívtak, ám Aleksandar Vučičot még többen. Olyan emberekről van szó, akik eddig nem vállaltak aktív szerepet a politikai életben, most viszont felismerték, hogy segíteni kell országukat az előrehaladásban – magyarázta Brnabić.