2024. április 26., péntek

Petőfi-est a Pilvaxban

Egy csésze tea mellett emlékeztek Petőfire és a szabadságharcra a Magyar Tanszéken

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékén rendhagyó módon emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Petőfi születésének 200. évfordulójáról. Dr. Toldi Éva tanszékvezető szerint minden olyan rendezvény fontos, amely irodalmunkról szól.

– Korábban is minden évben megünnepeltük a szabadságharc évfordulóját, megemlékeztünk róla. Most olyan szerencsénk van, hogy Petőfi születésének kerek évfordulójával tudjuk összekötni. Nincs ennél jobb alkalom arra, hogy irodalomról beszéljünk, és a hallgatók is megmutathatják, hogy ők hogyan fogják föl, ma hogyan olvassák Petőfit, mit értenek belőle és mit szeretnek. Utoljára 2019-ben volt ilyen megemlékezésünk. A hallgatóinknak nem sok alkalmuk van arra, hogy összecsiszolódjanak, hogy megmutassák önmagukat, és erre is egy jó alkalom. Teljes szabadságot kaptak a műsor elkészítésénél, mert kíváncsiak vagyunk, hogyan dolgozzák föl ezt a témát.

Ótos András

Ótos András

Meggyőződésem, hogy nem minden korosztály szereti Petőfit, de az emberek többsége mégiscsak ismeri Petőfi kultuszát. A „szabadság mindenek fölött” gondolata nagyon lelkesítő tud lenni. Azt gondolom, Petőfi költészete  ma is aktuális. Mi sokat beszélünk róla az órákon, mert egy élő téma – emelte ki a tanszékvezető.

A Tanszék hallgatói egy interaktív műsorral készültek tanáraik és évfolyamtársaik számára.

– Egy nagyon jó csapat állt össze, ezért színvonalas előadást tudtunk létrehozni. A március tizenötödikei eseményeknek a Pilvax kávéház egy központi helye volt, ezért szerettük volna mi is bevonni az előadásba. Úgy döntöttünk, hogy idén egy csésze tea, vagy kávé mellett emlékezünk meg az 1848-as eseményekről. A tanszék szemináriumi könyvtárát rendeztük át, hogy ne egy klasszikus értelemben vett előadás legyen, hanem egy kávéházi-estbe burkolt, Petőfiről szóló műsor. Petőfi-verseket válogattunk össze, valamint érdekes gondolatokat és kérdéseket fejtegetünk a költő személyével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a szabadság és az önállóság akármikor korszerű eszme, fogalom. Ahogy a költő ír, nagyon megszólít, nagyon a nép nyelvén szól, és emiatt korszerű még mindig –mondta Rapos Emma, a Tanszék harmadéves hallgatója.

Nyitókép: Ótos András